VIKTOR BUT RAZMENJEN ZA AMERIČKU KOŠARKAŠICU: Rusija i SAD obavile razmenu u Abu Dabiju! Predaja bila na aerodromu
Foto: Natthawat Wongrat / Zuma Press / Profimedia

novi hladni rat

VIKTOR BUT RAZMENJEN ZA AMERIČKU KOŠARKAŠICU: Rusija i SAD obavile razmenu u Abu Dabiju! Predaja bila na aerodromu

Planeta -

Američka košarkašica Britni Griner, osuđena u Rusiji, razmenjena je za Rusa Viktora Buta. Ovo je 8. decembra saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Na aerodromu u Abu Dabiju 8. decembra 2022. godine pokrenut je postupak razmene ruskog državljanina Viktora Buta za državljanku SAD Britni Griner, koji su bili na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim ustanovama Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije, je uspešno završen“, navodi se u poruci.

Napominje se da je Bout vraćen u domovinu. Ranije su o razmeni izveštavali i američki mediji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je 9. novembra da su napori američke strane usmereni na mere da se Griner i Vilan, osuđeni u Rusiji, vrate u domovinu.

Zauzvrat, 3. novembra, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rekao je da je za Rusiju najvažnije da se što više Rusa vrati kući , koji su još uvek u američkim tamnicama. Pre svega, radilo se o Aleksandru Vinniku i Viktoru Butu.

Preduzetnik Viktor But izdržao je polovinu svoje kazne u američkom zatvoru pod optužbom da je planirao ubijanje američkih državljana i materijalnu podršku terorizmu. Uhapšen je na Tajlandu 2008. godine i predat Sjedinjenim Državama. Njegova majka se ove godine obratila predsednicima Sjedinjenih Država i Ruske Federacije sa zahtevom da se dogovore oko povratka njenog sina u Rusiju.

Dvostruka olimpijska šampionka u košarci sa reprezentacijom SAD Griner priveli su carinici na aerodromu Šeremetjevo u februaru ove godine. Devojka je pronađena kako vadi ulje od kanabisa. Protiv sportistkinje je pokrenut krivični postupak po članu „Krijumčarenje droge u značajnoj količini“ (deo 2 člana 229.1 i deo 1 člana 228 Krivičnog zakonika Ruske Federacije). Košarkašica je 7. jula u potpunosti priznala krivicu , navodeći da nije imala nameru da počini krivično delo.

Kurir.rs/Izvestia.ru

Bonus video:

00:47

EU NEMA NIKAKVU KONTROLU NAD KOSOVOM, TO IMA SAMO SAD! Stručnjaci bez straha: Čak i da dobiju opštine biće im UZALUDNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track