NOVI PAKT UZBRUKAO PLANETU: Princ Muhamed sa Si Đinpingom udara na Bajdena
Foto: EPA-EFE/BANDAR ALJALOUD

spektakularno dočekan

NOVI PAKT UZBRUKAO PLANETU: Princ Muhamed sa Si Đinpingom udara na Bajdena

Planeta -

Saudijski princ Muhamed bin Salman, prestolonaslednik i faktički lider te zemlje, dočekao je svečano Si Đinpinga, kineskog predsednika, čime je najavljena nova era u odnosima dve države, što je izazvalo veliku brigu u SAD, javlja Rojters.

Oni navode da je spektakularni doček, kao i susret pun osmeha, bio u velikom kontrastu sa skromnim i neprijatnim prijemom američkog predsednika Džoa Bajdena u julu, kada se dvojica lidera nisu ni rukovala, već je došlo samo do pozdrava pesnicama.

Ključna sila

Saudijska Arabija dugo je bila jedan od najvećih saveznika Amerike, ali su odnosi dve zemlje turbulentni zbog energetske politike Rijada, a posebno zbog ubistva Džamala Kašogija 2018, za šta su obaveštajci SAD optužili upravo princa Muhameda.

- Poseta će dovesti do nove ere odnosa Kine i arapskog sveta, posebno Saudijske Arabije. Arapski svet je važan deo sveta u razvoju i ključna sila u održavanju međunarodnog prava. Arapski narodi cene nezavisnost, protive se mešanju sa strane, suprotstavljaju se sili i uvek žele napredak - poručio je Si u autorskom tekstu objavljenom tokom posete, prenosi CNN.

Saudijska Arabija
foto: EPA-EFE/BANDAR ALJALOUD

Tokom sastanaka potpisana su 34 ugovora o investicijama, za koje se veruje da su vredni oko 30 milijardi dolara, piše Rojters.

- Rijad se drži strateških kalkulacija da mora da sarađuje s Kinom, jer je ona sada nezamenljiv ekonomski partner. Iako su im SAD glavni partner kada je reč o bezbednosti, Rijad mapira spoljnu politiku koja bi služila ekonomskoj transformaciji u trenutku kada svet planira da se udalji od fosilnih goriva, što je srce saudijske ekonomije. Postoji rizik da će bolji odnosi s Kinom dovesti do daljeg raskola s Vašingtonom, ali princ Muhamed sigurno ne poboljšava odnose s Pekingom iz inata Americi - rekao je za Rojters Ajham Kamel, šef za Bliski istok i Severnu Afriku Evroazijske grupe.

Juan protiv dolara

Peking lobira da se juan koristi kao sredstvo plaćanja umesto dolara, a Rijad je već i pretio da će smanjiti trgovinu u dolarima zbog pritiska na zemlje OPEK.

- Dani monogamnog braka Rijada s Vašingtonom su na putu da postanu prošlost. U današnjem hladnom ratu 2.0, ili kako god se nazivaju tenzije između SAD s jedne i Rusije i Kine s druge strane, ne samo da Saudijska Arabija odbija da bira strane već je verovatnije da će se približiti Pekingu i Moskvi jer to zahtevaju njihovi interesi - piše magazin Foren polisi.

(Kurir.rs/Andrija Ivanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track