"SI ĐIPING NE ZABADA NOŽ U LEĐA BAJDENU" Stojković: Kina pokušava da stigne SAD, ali teško! Srbija ne sme da bude EVROPSKA KUBA
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, Shutterstock

geopolitika

"SI ĐIPING NE ZABADA NOŽ U LEĐA BAJDENU" Stojković: Kina pokušava da stigne SAD, ali teško! Srbija ne sme da bude EVROPSKA KUBA

Planeta -

Kineski predsednik Si Điping nalazi se u poseti Saudijskoj Arabiji, prvi put posle skoro sedam godina. Razgovaraće sa liderom te zemlje Muhamedom bin Salmanom, kao i liderima drugih zalivskih i arapskih zemalja.

Očekuje se potpisivanje ugovora vrednih 30 milijardi dolara sa Rijadom.

Si Đinping
foto: AP Jack Taylor

O novoj eri odnosa i ovim važnim geopolitičkim pomacima, razgovarali su voditelji "Redakcije" Olja Lazarević i Vladimir Karalejić sa sagovornicima koji su gostovali: Zoranom Spasićem, direktorom Centra za saradnju sa zemljama Azije i Čedomirom Stojkovićem, advokatom.

Nakon žustre rasprave sagovornika koju su na samom početku započeli, po pitanju KIM, zauzimajući suprotstavljene stavove, potkrepljene prozivkama, proširili su tok priče, koji uopšte nije sadržao temu okupljanja, pa su ih voditelji vratili na fokus.

Pretpostavke srpskih medija, da je sastanak princa Muhameda sa Si Đipingom, moguća kontra američkom predsedniku Bajdenu prokomentarisao je Spasić.

Zoran Spasić
foto: Kurir tv

- Svako nagađanje koje ide ka tome da je ovo okretanje leđa SAD-u je potpuno pogrešno. Dubina njihovog odnosa ima više od 80 godina! Ta stvar ne može biti poljuljana. Saudijska Arabija je revidirala neke političke odnose - rekao je Spasić. On je ukazao na to da se Kina ne meša u unutrašnje sukobe Saudijske Arabije.

- Govoreno je o projektu NEON i energetskoj saradnji - završio je Spasić.

04:30

OD KOSOVA DO KINE! Stručnjaci napravili debatni TAJFUN u Kurir TV: Spasić: NAGAĐANJA da Kina okreće LEĐA Bajdenu su POGREŠNA

Stojković je nazvao glavni problem sa ovom vešću - selektivnost.

- Uvoz nafte iz Saudijske Arabije u Ameriku, bio je ključan prethodnih godina, pa danas uvozi šestinu u odnosu na prethodni uvoz. Saudijska Arabija mora da traži nova tržišta. Tako da ova poseta nije važna za nas. Svet se razvija, uspostavlja saradnju, Kina pokušava da stigne Ameriku, a da li će stići - teško - rekao je Stojković, uz izjavu da Srbija mora da se okrene EU.

- Imamo mi svoje brige kao zemlja. Ne možemo mi da budemo moderna Kuba!

Zanimljive detalje možete pogledati na sledećem linku

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track