SMANJILI IM GREJANJE ZBOG ŠTEDNJE Zaposlene u banci u Nemačkoj rade s RUKAVICAMA da im ne bi bilo hladno: "Srećne su zbog JAKNI"
Foto: Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

ne nose rukavice zbog mode

SMANJILI IM GREJANJE ZBOG ŠTEDNJE Zaposlene u banci u Nemačkoj rade s RUKAVICAMA da im ne bi bilo hladno: "Srećne su zbog JAKNI"

Planeta -

Bankarska službenica Lisa (26) sedi za računarom na svom radnom mestu u poslovnici u Ludwigsburgu (savezna zemlja Baden-Württemberg).

Ona nosi rukavice bez vrhova prstiju i zauzeta je tipkanjem narudžbina na računaru, ali mlada žena ne nosi rukavice zbog mode, nego da joj ne bude hladno. Naime, Sparkasse banka je morala da smanji grejanje svojih prostorija.

Banka Kreissparkasse Ludwigsburg smatra se “javnom” institucijom. Prema zakonu, grejanje u kancelarijama u Nemačkoj mora da bude smanjeno na 19 stepeni. Kako se zaposleni u banci ne bi smrzavali, Uprava im je podelila 1.200 flis jakni i rukavica.

Pojedine prostorije se uopšte ne greju

Nemački mediji navode kako se radi o super akciji, jer u Sparkasse banci dugo nije bilo toplo.

Preduzete su brojne mere za uštedu energije: Leti su sistemi za klimatizaciju smanjeni ili potpuno isključeni. U glavnoj poslovnici rasveta se već nedeljama gasi u 19 i u 22 sata. Samo sigurnosna svetla ostaju upaljena.

Mediji navode kako ove godine nema treperećih džambo plakata i božićnih ukrasa. U radnim sobama temperatura je spuštena na 19 stepeni, hodnici, stepenice i predsoblje više se uopšte ne greju.

Šta osoblje kaže na nove mere?

“Tim je entuzijastičan zbog toga i bio je srećan zbog toplih jakni”, rekao je regionalni direktor.

“U početku je neobično, ali volim da nosim rukavice kako bih uštedela energiju”, rekla je bankarska službenica Lisa nemačkim medijima.

Stadtsparkasse Augsburg (Bavarska) takođe je reagovala zbog štednje energije, te je ublažila propise o odeći svojih zaposlenih.

“Niže temperature u prostorijama takođe zahtevaju od zaposlenih da se toplije oblače. U hladnim danima, zaposleni Stadtsparkasse mogu da rade bez inače potrebne bankarske odeće”, navedeno je iz ove institucije.

Jednostavno rečeno bankarske službenice smeju da nose ležerne tople cipele umesto salonki. Takođe, umesto sakoa mogu da obuku neku topliju varijantu.

(Kurir.rs/Fenix magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track