Ubijen radnik američkog konzulata u Bengaziju

Ubijen radnik američkog konzulata u Bengaziju

Planeta -
Naoružani muškarci upali su u konzulat protestujući zbog filma na internetu koji, kako tvrde, vređa islam i ubili jednog i ranili drugog radnika konzulata

VAŠINGTON - Amerikanac koji je radio kao agent Stejt departmenta ubijen je sinoć u napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju.

Naoružani muškarci upali su u konzulat protestujući zbog filma na internetu koji, kako tvrde, vređa islam i ubili jednog i ranili drugog radnika konzulata.

Libijske vlasti navode da su napadači protestovali zbog istog filma zbog kojeg se 3.000 Egipćana, ultrakonzerativnih islamista i fudbalskih navijača, juče okupilo ispred američke ambasade u Kairu, skinulo američku zastavu i iscepalo je. Na konzulat u Bengaziju ispaljene su rakete, a više desetina demonstranaa pocepalo je američku zastavu i podmetnulo požar u zgradi.

"Jedan američki funkcioner je ubijen, a drugi je dobio povredu ruke. Ostali zaposleni su evakuisani i živi su i zdravi", kazao je zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis al-Šaref.

Prema pisanju Vol strit džornala, film koji je izazvao nasilje "Innocence of Muslims" snimio je Amerikanac jevrejskog porekla Sam Basil, koji je posle protesta u Kairu izjavio tom listu da je "islam rak". Film je podržao američki sveštenik Teri Džons, koji je u aprilu kritikovan zbog paljenja stranica Kurana. Libijske vlasti osudile su napad na konzulat u Bengaziju i najavile istragu. Američka državna sekretarka Hilari Klinton potvrdila je da su naoružane osobe upale u konzulat u Bengaziju i ubile agenta.

"Naše misli i molitve upućene su njegovoj porodici", kazala je Hilari Klinton i dodala da je Vašington u kontaktu sa više zemalja posle nasilja ispred američke ambasade u Kairu i napada na konzulat u Bengaziju na godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. septembra. Ona nije otkrila ime ni funkciju ubijenog agenta.

"Neki su pokušali da opravdaju to brutalno ponašanje predstavljajući ga kao odgovor na sadržaj postavljen na internet. SAD su protiv svakog pokušaja ugrožavanja tuđeg verskog osećanja. Ali, stvari moraju da budu jasne: ništa ne može da opravda takve poteze", poručila je.

Hilari Klinton kazala je i da je sa predsednikom libijskog parlamenta Mohamedom al-Megarjefom razgovarala o zaštiti Amerikanaca koji rade u Libiji.

U Kairu je desetak ljudi preskočilo zid oko ambasade a jedan od njih je isčcupao američku zastavu, koja je zatim iscepana a na njeno mesto stavljena je ogromna crna zastava sa islamskim napisom. Takvu zastavu, koja liči na zastave Al Kaide, često koriste ultrakonzervativni islamisti u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track