POLOVINA AMERIČKIH HRIŠĆANA OČEKUJE KRAJ SVETA: Veruju da živiimo u poslednjim vremenima, da je APOKALIPSA BLIZU
Foto: Shutterstock

čekaju drugi hristov dolazak

POLOVINA AMERIČKIH HRIŠĆANA OČEKUJE KRAJ SVETA: Veruju da živiimo u poslednjim vremenima, da je APOKALIPSA BLIZU

Planeta -

Četiri od 10 odraslih Amerikanaca veruje da čovečanstvo trenutno živi u „poslednjim vremenima“, a pandemiji koronavirusa i drugim katastrofama i problemima mnogi pripisuju religiozno značenje, naveo je prema novom istraživanju, američki istraživački centar Pev, prenosi Juerusalem post.

Studija se uglavnom fokusirala na hrišćane u SAD, pri čemu postoji vrlo jasna podela jer skoro polovina (47%) veruje da su poslednja vremena ovde.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Poslednja vremena su opisana na stranicama hrišćanskih verskih tekstova. Eshatologija, kao što je takođe poznato, u hrišćanstvu se obično obuhvata širok spektar događaja. To uključuje ono što se pominje u Bibliji, kao i u vanbiblijskim mišljenjima i pogledima.

Međutim, generalno postoji nekoliko ključnih karakteristika koje su univerzalno prihvaćene: Drugi dolazak Isusa Hrista , ushićenje i poslednji sud.

Postoji, međutim, debata između toga da li počinju poslednja vremena i da se Isus Hrist vraća tokom najniže tačke za čovečanstvo dok se globalne krize povećavaju (premilenijalizam) ili na visokoj tački kada se svet poboljšava (postmilenijalizam).

Sve u svemu, premilenijalizam je daleko češći u SAD nego postmilenijalizam, iako veći deo Amerikanaca nije siguran u okolnosti koje bi dovele do Isusovog povratka.

Da li živimo u poslednjim vremenima? Hrišćani podeljeni

Trenutno više hrišćanskih zajednica veruje da čovečanstvo trenutno doživljava poslednja vremena, pokazalo je istraživanje Pev-a.

Konkretno, istorijski evangelisti (63%) i crni protestanti (76%) su skloni da misle da žive u poslednjim vremenima .

Nasuprot tome, većina katolika (70%) i mejnstrim protestanata (65%) misli da ovo, u stvari, nije kraj sveta kakvog ga poznajemo.

Više protestanata nego katolika misli da svi živimo u poslednjim vremenima (55% u poređenju sa 27%).

Sve u svemu, Crni Amerikanci (68%) takođe mnogo češće veruju da žive u poslednjim vremenima, a ovi stavovi su takođe bili češći među ljudima koji žive na jugu SAD (48%) u poređenju sa srednjim zapadom (37%), zapadom (31%) i severoistokom (34%).

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Stavovi o životu usred biblijskih poslednjih vremena takođe su češći među republikancima i nezavisnim republikancima, kao i onima bez fakultetske diplome.

Ali šta je sa Isusom? Da li Amerikanci misle da će se hrišćanski Mesija vratiti na Zemlju tokom njihovog života?

Preko polovine (55%) odraslih u SAD misli da će se Isus u jednom trenutku vratiti na Zemlju. Pored toga, evangelisti (92%) i crni protestanti (86%) su skloniji da misle tako.

Ali samo jedan od 10 Amerikanaca misli da će se Drugi Hristov dolazak desiti tokom njihovog života .

(Kurir.rs/Jerusalem post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track