MILIJARDU EVRA ZA UKRAJINU: Na donatorskoj konferenciji u Parizu sakupljena ogromna pomoć, novac dalo 46 država
Foto: Shutterstock, Profimedia

podrška

MILIJARDU EVRA ZA UKRAJINU: Na donatorskoj konferenciji u Parizu sakupljena ogromna pomoć, novac dalo 46 država

Planeta -

Više od milijardu evra pomoći za Ukrajinu prikupile su 46 države i 24 međunarodne organizacije na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Parizu kao odgovor na kontinuirano rusko bombardovanje ključne energetske infrastrukture koje je milione Ukrajinaca ostavilo u mraku i hladnoći.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izneo strastveni argument da bi takva pomoć mogla da izvrši pritisak na Rusiju da se okrene miru, a donatori konferencije oštro su osudili uništavanje elektrana, vodovodnih i drugih objekata za pružanje osnovnih usluga u Ukrajini od strane Kremlja.

Domaćin konferencije francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je bombardovanje civilne infrastrukture ratni zločin i da mu Moskva pribegava jer su njene trupe pretrpele neuspehe na ratištima tako da "svi vide njene slabosti".

"Rusija je izabrala ciničnu strategiju koja ima za cilj da uništi civilnu infrastrukturu kako bi bacila Ukrajinu na kolena. Cilj je jasan: odgovoriti na vojne poraze širenjem terora medju civilima, pokušaj da se slome ledja jer se ne može održati front", rekao je Makron.

Emanuel Makron
foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Kako temperature padaju potrebe Ukrajine su postale ogromne i hitne. Otkako je Rusija počela da bombarduje ukrajinsku elektroenergetsku mrežu i drugu kritičnu infrastrukturu početkom oktobra, uzastopni talasi krstarećih raketa uništili su oko polovinu energetske infrastrukture države.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se video-snimkom obratio na konferenciji u Parizu, rekao je da oko 12 miliona Ukrajinaca, što je oko jedna četvrtina stanovništva države pre invazije, živi bez struje.

Portparol Dmitrij Peskov je danas odbacio apel Zelenskog da Rusija počne da se povlači iz Ukrajine na Božić, rekavši da "o tome ne može biti govora" dok vlada u Kijevu ne prizna teritorijalne pretenzije Kremlja.

Donatori su ponudili pomoć u sijalicama, generatorima i energetskih transformatora, hrani, vodi, lekovima i transportu.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da je obećano 1,05 milijardi evra finansijske i pomoći u dobrima, a očekuje se da će sve stići do Ukrajine tokom najtežih zimskih meseci.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track