DANAŠNJE GRANATIRANJE KIJEVA OSVETA RUSIJE? Objavljen snimak palog drona kamikaze, na njemu NATPIS koji budi spekulacije (VIDEO)
Foto: Printscreen

kijev na udaru

DANAŠNJE GRANATIRANJE KIJEVA OSVETA RUSIJE? Objavljen snimak palog drona kamikaze, na njemu NATPIS koji budi spekulacije (VIDEO)

Planeta -

Tokom ranog jutra u sredu, u ukrajinskoj prestonici su odjeknule eksplozije, te i sirene za vazdušni napad, kako je prvobitno saopštio gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak nečega za šta se tvrdi da je ostatak jednog od iranskih "Šahida 136" iz Rusije kojima je jutros gađan Kijev, a na njemu se može uočiti natpis na ruskom "Za Rjazanj".

Ovo je pokrenulo spekulacije da je u pitanju osveta za prošlonedeljni napad ukrajinske bespilotne letelice "TU-141 Striž" na vojni aerodrom, prilikom čega je oštećen jedan bombarder dugog dometa "TU-22M3".

Kličko je naveo da su eksplozije potresle centralni Ševčenkijski distrikt, a ekipe hitnih službi su poslate na lice mesta, prenosi BBC.

On je saopštio da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 10 dronova "Šahid" koje proizvodi Iran.

Nakon toga, Kijev Independent preneo je da je u napadu dronovima kamikazama na Kijev tokom jutra oštećeno 5 zgrada, a da je oboreno 13 dronova. Takođe, navodi se da se napad odigrao u dva talasa, kao i da za sada nema žrtava.

Guverner Kijeva Aleksij Kuleba naveo je da su sistemi protivvazdušne odbrane na delu.

Reporteri BBC-ja čuli su glasne eksplozije ubrzo nakon oglašavanja sirene za vazdušni napad.

Dva svedoka rekla su za Reuters da su grad i region koji ga okružuje bili pod sirenama za vazdušnu opasnost oko 20 minuta pre nego što su počele da odjekuju eksplozije.

Na društvenim mrežama objavljen je kratak snimak na kom se čuje detonacija, a u objavi se navodi da je reč o eksplozijama u Kijevu.

Podaci o dronu Šahid-136 (ruski Geran-2)

Ovi dronovi kod Rusa nose numeričku oznaku M-214. U stvari radi se o preimenovanom dronu-kamikazi iranske proizvodnje Šahid-136. O ovom dronu zapadna štampa naveliko je pisala je skoro, da je ruska vojska pokupovala izvesnu količinu ovih dronova kamikaza i koristi ih u napadu na ukrajinsku vojsku.

Ovaj dron ima cilndrični trup koji ima krilo duž cele družine trupa sa kojim čini jedinstvenu celinu. Na krajevima sa leve i desne strane nalaze se dva vertikalna stabilzatora. Ovi dronovi kamikaze koriste delta krilo, identično kao izraelski Harop. Ovaj dron kamikaza koristi veoma glasan kineski motor MD550, koji se čuje nekoliko kilometara dalje, a zbog čega su Ukrajinci ove dronove nazvali „mopedi“. Motor MD550 je kineska kopija nemačkog motora Limbach L550E, koji je ugrađivan na motcikl Volksvagen Boker, proizveden od 1936. do 2006. godine i instaliran na legendarnim „Bubama“! Ovaj motor ima snagu od samo 50 KS, ali je veoma ekonomičan, što omogućava Shahed 136 da pređe velike udaljenosti.

Shahed 136, Šahid 136
foto: Shutterstock, Ilustracija

Motor male snage ukrazuje da ovi dronovi imaju malu brzinu od 180 km/h. A to, zauzvrat, dovodi do činjenice da su sirene za vazdušnu opasnost koji se najavljuju tokom napada Šahid-136 toliko dugi.

Dronovi kamikaze se lansiraju sa kopnenih lansera horizontalno, sa blagim uglom nagore, a u početnoj fazi lansiranja koristi se raketni motor, da dron dobije dodatno ubrzanje, a onda se u drugoj fazi odbacuje.

Vođenje kako se tvrdi je uz pomoć inercijalne ili satelitske navigacije, a upravljanje se vrši preko upravljačke stanice.

Shahed 136, Šahid 136
foto: Shutterstock, Ilustracija

Prve neke informacije govore, da je taktika upotreba ovih dronova sledeća, lanisra se jato od 5-10 primeraka. Svaki lanser u standardnom automobilskom kontejneru sadrži 5 dronova. Izuzetno je teško oboriti sve bespilotne letelice u roju. Pored toga, Shahed 136 su prilično mali, imaju kompozitnu strukturu i rade na malim visinama, što ih čini teškim za otkrivanje uz pomoć radara.

U nosu drona, nalazi se bojeva glava za koju se procenjuje da ima težinu od do 50 kilograma

Veruje se da je dron nastao 2020. jer su se prvi primerci na bojnom polju u Jemenu pojavili već 2021. Neki definišu da ovi dronovi imaju po letnim karakteristikama sličnost sa raketama srednjeg dometa. Osim što ima mogućnost da napadne, dron zahvaljujući i optici može da se koristi kao osmatračko sredstvo.

(Kurir.rs/A. Mlakar)

Bonus video:

04:39

NESTAJE MUNICIJE ZA RAT U UKRAJINI? Kastratović: Jeste mnogo potrošeno, ali se mnogo i proizvodi! PUTIN SE UGLEDA NA PETRA VELIKOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja