UKRAJINSKE VLASTI: Rusija izvela 60 raketnih udara! Četiri grada na meti! Kijev i Harkov ostali bez struje i vode!
Foto: Printscreen: Youtube/aleclitvinov

napad iz tri smera

UKRAJINSKE VLASTI: Rusija izvela 60 raketnih udara! Četiri grada na meti! Kijev i Harkov ostali bez struje i vode!

Planeta -

Ruske snage su danas izvele najmanje 60 raketnih udara širom Ukrajine, a eksplozije su odjeknule u najmanje četiri grada, javile su ukrajinske vlasti.

Najmanje dve osobe su poginule kada je pogodjen stambeni objekat u centralnoj Ukrajini, dok su dva najveća grada Kijev i Harkovo ostali bez struje i vode.

Lokalne vlasti i društvene mreže javile su da su se čule eksplozije u glavnom gradu Kijevu, u južnom gradu Krivom Rogu, jugoistočnom Zaporožju i severoistočnom Harkovu.

Vazdušna uzbuna oglasila se širom zemlje upozoravajući na novi razorni baraž ruskih udara, poput onih koji se sprovode povremeno od sredine oktobra.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Inhat izjavio je da je ispaljeno više od 60 projektila ali nije dao informacije o tome koliko je raketa ukrajinska vojska uspela da presretne.

Ihnat je rekao da su ruske snage ispalile krstareće rakete sa položaja u Crnom moru i koristile avione bombardere kako bi "masovno odvratile pažnju protivvazdušne odbrane, držeći je u neizvesnosti".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije juče je upozorilo da će, ako SAD isporuče Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, takvi sistemi i sve posade koje ih prate takođe biti legitimna meta za rusku vojsku. ; Udari u kojima se cilja energetska infrastruktura deo su nove ruske strategije posle nekoliko ključnih gubitaka ruskih snaga na bojnom polju poslednjih meseci.

U Krivom Rogu u centralnoj Ukrajini, rodnom gradu predsednika Vladimira Zelenskog, ruska raketa pala je na stambenu zgradu i ubila dve osobe.

Regionalni guverner Valentin Rezničenko saopštio je da je najmanje petoro povredjeno, medju kojima je dvoje dece.

Oko 18 projektila ispaljeno je na jugoistočni grad Zaporožje, rekao je regionalni guverner.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov napisao je preko Telegrama da je grad bez struje.

Regionalni guverner Harkova Oleh Sinjehubov izvestio je o tri udara na kritičnu infrastrukturu grada.

Najviši zvaničnik u kabinetu predsednika Vladimira Zelenskog Kirilo Timošenko, ;izvestio je o napadu na stambenu zgradu u Krivom Rogu, upozoravajući da "možda ima ljudi ispod ruševina".

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko prijavio je eksplozije u najmanje četiri okruga i pozvao stanovnike da se sklone u skloništa.

Usluge podzemne železnice u prestonici su obustavljene, rekao je on, jer su stanovnici grada požurili u tunele duboko pod zemljom da se sakriju.

Ukrajinski železnički operater saopštio je da je nestalo struje na brojnim stanicama u istočnom i centralnom regionu Harkova, Kirovograda, Donjecka i Dnjepropetrovska zbog oštećenja energetske infrastrukture.

Vozovi su ipak nastavili da saobraćaju tako što su se prebacili sa električnih na parne lokomotive, koje su bile pripremljene kao rezerva.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track