VAGNEROVCI JURIŠAJU NA BAHMUT: Napadaju kao na pokretnoj traci, pod sve VEĆIM PRITISKOM KREMLJA
Foto: Shutterstock

SEDAM MESECI NAPADA

VAGNEROVCI JURIŠAJU NA BAHMUT: Napadaju kao na pokretnoj traci, pod sve VEĆIM PRITISKOM KREMLJA

Planeta -

Ruske snage pokušavaju da zauzmu grad Bahmut u oblasti Donjeck već sedam meseci. U pohodu da ostvari nekakvu pobedu na bojnom polju, Moskva je sravnila zgrade raketama i projektilima i poslala beskrajne redove pešadinaca da se bore među razorenim domovima, navodi Blic.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Kostiantyn Liberov

A poslednjih nekoliko nedelja borbe u gradu i oko njega postale su jedne od najžešćih u devetomesečnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Bahmut, koji leži iznad velikog rudnika soli i čuven je po svojim vinarijama iz sovjetske ere, oštećen je – a u nekim delovima i potpuno uništen stalnim granatiranjem. Odlučnost Rusije da zauzme Bahmut zbunjivala je mnoge posmatrače, koji dovode u pitanje ogromno angažovanje resursa Moskve za borbu uprkos relativnom manjku strateškog značaja ovog grada, piše “Moskov tajms”.

Zašto je Kremlj tako rešen da zauzme Bahmut?

Zauzimanje ovog grada dalo bi Rusiji malo, strateško uporište da pokrene širu ofanzivu protiv gradova pod ukrajinskom kontrolom Slovjansk i Kramatorsk na severu.

Bahmut, ukrajinski grad u kojem je predratna populacija brojala 70.000 žitelja, ključan je za ruski cilj zauzimanja ostatka regiona Donbas bogatog mineralima. Bahmut takođe leži na ključnom autoputu koji vodi dijagonalno kroz ukrajinske regione Donjeck i Lugansk koji zajedno čine Donbas. Ove dve oblasti, koje je ruski predsednik Vladimir Putin pripojio krajem septembra, jesu među vojnim prioritetima Moskve.

Ipak, ruski fokus na Bahmut je zbunio analitičare, koji ukazuju da je borba za zauzimanje grada skupo koštala Moskvu, i u ljudstvu i u opremi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/SERGEI ILNITSKY

- Niko zaista ne razume značaj Bahmuta… Niko ne može zaista da objasni zašto se Rusi tako žestoko bore za njega – priznao je odbrambeni analitičar Konrad Muzika iz “Rohan konsaltinga”, firme specijalizovane za Rusiju i Belorusiju.

Jedan mogući razlog zbog kojeg Rusija ulaže toliko ljudi i resursa u bitku za ovaj grad je što je to postalo pitanje vojnog prestiža. Nakon više meseci pokušaja da ga zauzme, Moskva okleva da prizna poraz.

- Rusija se bori toliko dugo da misle da mogu da urade sve što mogu bar da zauzmu Bahmut – rekao je Muzika “Moskov tajmsu”.

Koje ruske snage vode napad?

Borbe predvode plaćenici privatne ruske vojne kompanije Vagner, podržani od strane ruske artiljerije, mobilizovanih vojnih jedinica i vazdušnih snaga.

Ukrajinski vojnici su jesenas tvrdili da vagnerovci, predvođeni ruskim biznismenom Jevgenijem Prigožinom, raspoređuju ruske zatvorenike na prve linij fronta. Smatra se da su u njihovim redovima hiljade “regruta” iz ruskih zatvora i Kijev smatra da je upravo to razlog što deluje kao da postoji beskrajan niz vojnika oko Bahmuta koji ih napadaju.

- Kad Vagner kreće u napade (na Bahmut), u prvom talasu su bivši zatvorenici, u drugom mobilizovani ruski vojnici, a u trećem regularne trupe Vagnera – kaže Muzika.

Ukrajina je, ipak, do sada uspevala da uvelike odbije direktne napade ruskih snaga u i oko Bahmuta.

- To je kao pokretna traka – rekao je prošle nedelje “Fajnenšel tajmsu” jedan ukrajinski mitraljezac raspoređen u Bahmutu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Atef Safadi

Šta bi Vagner dobio zauzimanjem Bahmuta?

Nakon niza ponižavajućih neuspeha poslednjih meseci, deluje da je ruska vojska pod sve većim pritiskom Kremlja da ostvari uspeh na bojnom tlu. Ukoliko bi vagnerovci uspeli da zauzmu Bahmut, to bi bila značajna pobeda za plaćenićku grupu koja bi ojačala Prigožinovu reputaciju na domaćem terenu, ukazuje Mark Galeoti, stručnjak za rusku bezbednost Univerzitetskog koledža London.

- Postojalo je nešto vojne racionalnosti kad su Rusi pokušavali da napreduju… ali se odavno već više radi o krvavoj rešenosti i Prigožinovim željama – potrebama – za pobedom – rekao je Galeoti “Moskov tajmsu”.

Ali, vagnerovci su se unazad našli na meti Ukrajine. Dok je u Kadivki tokom vikenda pogođen hotelski kompleks u kojem su navodno bili smešteni pripadnici ove plaćenićke grupe, iz Melitopolja su došli snimci objekta u plamenu za koji neki tvrde da su ga koristili vagnerovci.

Takođe, u avgustu je BBC preneo, pozivajući se na više izveštaja, da je ukrajinska artiljerija pogodila štab Vagnera u Popasni na istoku zemlje.

Šta se dešava u Bahmutu?

Fotografije i snimci pokazuju velika razaranja naneta gradi i njegovoj infrastrukturi nakon više meseci granatiranja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u petak rekao da su “okupatori uništili Bahmut, još jedan grad u Donbasu koji je ruska vojska pretvorila u spaljene ruševine”. Procenjuje se da je u gradu ostalo manje od 10.000 civila, od kojih mnogi nemaju struju i vodu.

Dok su same borbe uključivale upotrebu teške artiljerije, bilo je i uličnih sukoba. Nedavne slike uništenih šuma i blatom ispunjenih rovova oko Bahmuta podstakle su poređenja sa Zapadnim frontom u Prvom svetskom ratu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Facebook

Da li će Rusija uspeti da zauzme Bahmut?

Poslednjih se nedelja snage Vagnera, metar po metar, bliže gradu. Pokrivene konvencionalnim ruskim snagama na severu i jugu, napadačke trupe su krajem prošlog meseca ostvarile značajan proboj oko sela Opitne, iako od tada navodno nisu bili u mogućnosti da iskoriste priliku da steknu prednost na ovim teritorijalnim dobicima.

“Moskov tajms” ukazuje da bi zauzimanje Bahmuta zahtevalo bi da se poraze neke od ukrajinskih jedinica koje su najokorelije u borbi. A vojno gledano, malo je verovatno da bi zauzimanje grada utrlo put bilo kakvom novom ruskom napredovanju.

- Malo je verovatno da bi zauzimanje grada imalo veliki uticaj na generalnu operativnu situaciju – zaključio je Muzika.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track