PRIGOŽIN: Francuska je pokušala da ubije šefa ruske misije u Africi! Pariz: Ovo je dobar primer ruske propagande i bujne mašte
Foto: EPA/Sergei Ilnitskypool

šef vagnera optužuje

PRIGOŽIN: Francuska je pokušala da ubije šefa ruske misije u Africi! Pariz: Ovo je dobar primer ruske propagande i bujne mašte

Planeta -

Osnivač ruske privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin optužio je Francusku za pokušaj ubistva šefa ruske misije u Centralnoafričkoj Republici, koji je teško povređen kada je otvorio pismo-bombu.

Kako je saopštila ruska ambasada u Bangiju, šef "Ruskog doma" Dmitrij Siti prevezen je u petak u bolnicu, gde je njegovo stanje teško, ali stabilno.

Vođa Vagnera Prigožin okrivio je Francusku za pismo bombu i objavio na društvenoj mreži Telegram da je Siti, pre nego što je izgubio svest, uspeo da kaže da je video poruku koja glasi:

Afrika
foto: Twitter/301military, EPA/ASSANE OUEDRAOGO, Shutterstock

„Ovo je za vas od svih Francuza, Rusi će napustiti Afriku ."

Prigožin nije objasnio kako je saznao za Sitijeve reči, ali je rekao da je tražio od ruskog ministarstva spoljnih poslova da pokrene proces proglašenja Francuske državnim sponzorom terorizma. Ministarstvo je saopštilo da je cilj napada bio da naruši odnose između Centralnoafričke Republike i Rusije.

Francuska je negirala bilo kakvu vezu sa napadom pisma u svojoj bivšoj koloniji, a francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona rekla je da su optužbe lažne.

„Ovo je čak i dobar primer ruske propagande i bujne mašte koja ponekad karakteriše ovu propagandu“, rekla je ona novinarima tokom posete Maroku.

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Rusiju da promoviše antifrancusku propagandu u Africi kako bi služila „grabežljivim“ ambicijama na kontinentu, gde Francuska u poslednje vreme gubi uticaj.

Afrika, mapa afrike
foto: Shutterstock

Prigožin je Sitija nazvao patriotom Rusije i Centralnoafričke Republike. Prema njegovim rečima, Sitij je već 11. novembra dobio paket u kome je bila fotografija njegovog sina, koji živi u Francuskoj, i pretnja da će mu sledeći put poslati glavu ako Rusija ne napusti Afriku.

Sitij je na listi pojedinaca protiv kojih su SAD uvele finansijske sankcije 2020. godine zbog povezanosti sa Prigožinom, koji je takođe pod američkim sankcijama zbog navoda o mešanju u američke izbore.

Evropska unija je uvela sankcije Vagneru zbog izvođenja tajnih operacija po nalogu ruske vlade.

Moskva je dosledno poricala bilo kakvu vezu sa Vagnerom i tvrdi da je to privatna kompanija koja ne predstavlja rusku državu i koju ne plaća ruska vlada.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, Vagnerovi plaćenici u Centralnoafričkoj Republici, zajedno sa tamošnjim snagama, učestvovali su u napadima na civile, izvršili masovna ubistva i učestvovali u opsežnoj pljački.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track