ILON MASK POZVAN U BRISEL: Evropski poslanici ga pozvali na otvorenu diskusiju i razmenu mišljenja!
Foto: Shutterstock

oni protiv njega

ILON MASK POZVAN U BRISEL: Evropski poslanici ga pozvali na otvorenu diskusiju i razmenu mišljenja!

Planeta -

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola poslala je danas pismo vlasniku Tvitera Ilonu Masku i pozvala ga da dođe u Evropski parlament na "javnu otvorenu razmenu mišljenja“ sa poslanicima.

Tviter ima centralnu ulogu u demokratskom životu Evropske unije i omogućava građanski diskurs, zbog čega ne bi trebalo nesvesno da postane katalizator govora mržnje, dezinformacija i mešanja u izbore, navodi se u pismu u koje je Politiko imao uvid.

Mecola je u novembru prihvatila zahtev liberala u Evropskom parlamentu da pozove Maska i tada je navela da je uverena da će on prihvatiti poziv.

Pismo je upućeno nakon što je niz haotičnih i kontroverznih mera, uključujući masovna otpuštanja, suspenziju novinara i promene pravila platforme, izazvao uzbunu u Evropi.

Društvene platforme ne mogu da preokreću politike. Naložio sam timovima Evropske komisije da sprovode zakon EU o sadržaju i Zakon o digitalnim uslugama najkasnije od 1. septembra 2023, napisao je danas na Tviteru evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Iako je Evropska unija usvojila nekoliko zakona o zaštiti privatnosti ljudi na mreži i prisilila društvene platforme da suzbijaju dezinformacije i ilegalne sadržaje, regulatori za sada imaju ograničene mogućnosti da se pozabave rastućim problemima sa društvenim mrežama.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track