ZAŠTO JE MOSKVA ISPORUČILA ISKANDERE I S-400 BELORUSIJI: Da li se formira se bastion za zaštitu zapadnih granica Rusije od NATO!
Foto: EPA, Printscreen

bratski zagrljaj

ZAŠTO JE MOSKVA ISPORUČILA ISKANDERE I S-400 BELORUSIJI: Da li se formira se bastion za zaštitu zapadnih granica Rusije od NATO!

Planeta -

Moskva je u jeku rata sa Ukrajinom ispunila svoje obećanje i jedinog ruskog saveznika trenutno, Belorusiju, opremila taktičkim balističkim raketama Iskander i savremenim PVO sistemima S-400.

Ovu vest je tokom susreta u Minsku sa Vladimirom Putinom saopštio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se svom ruskom kolegi zahvalio na isporuci naoružanja koje je Moskva i obećala.

"Danas smo rasporedili sisteme S-400 i što je još najvažnije sistem Iskander. koji ste nam predali, kao što ste i obećali pre šest meseci, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, ruskom kolegi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Minsku.

Putin je na ovoj konferenciji otkrio da su Rusija i Belorusija napravile jednistveni sistem PVO odbrane, ali i ranog otkrivanja i upozoravanja. Inače ključni element tog sistema je S-400.

S-400
foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Još jedna novina osim Iskandera i S-400 je ta što će beloruski piloti proći i obuku za korištenje "specijalnog oružja" i "specijalne municije", saopštio je Putin, a potvrdio Lukašenko

"Moram reći da smo pripremili avione. Kako se ispostavilo takve avione imamo još od sovjetskih vremena, a testirali smo ih u Ruskoj Federaciji. Zajedno sa Rusima sada obučavamo posade, koje mogu da upravljaju avionima, koji mogu da nose posebne terete, rekao je Lukašenko.

ruska vojska, iskanderi, Rusija, Kursk, Ukrajina, kriza Ukrajina
foto: Printscreen/Youtube

Zašto su za Belorusiju veoma bitni Iskanderi?

"Iskanderi su jedna od varijanti asimetričnog ruskog odgovora na razmeštaj sistema američke protivraketen odbrane u Evropi. Te rakete koje u naoružanje ulaze 2009 modernizovani su za dalje domete, mogu da kompenzuju gubitke Rusije na strateškom planu zbog primene dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, tako da se zakrpi rupa za domet 300-500 km.. U okviru savezne države postoji sporazum o zajedničkoj zaštiti granica, a Rusija može svaku vrstu oružja dislocirati u drugu, u Belorusiju uz njenu saglasnost, tim pre kad postoji jedinstveni sistem PVO, napisao je bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić.

Đukić lepo piše u svojoj knjizi o Belorusiji da ta zemlja ostaje prepreka na strateškom potezu od Baltika do Crnog Mora, kao i od Centralne Evrope do Moskve. U samoj Belorusiji postoje dve radio -lokacione stanice za upravljanje nuklearnim podmornicama u Vilenajki i za interkontinentalne rakete "Volga" smeštene u beloruskim močavarama još iz sovjetskog vremena. Za njih Rusija ništa ne plaća (zamena za otpisane ruske kredite u vreme Jeljcina) i nije podvrgnuta bilo kakvoj beloruskoj kontroli i ograničenjima.

Đukić je u sovjim beleškama dok je bio amabasador u Belorusiji naveo da je Rusija imala želju da na teritoriji Belorusije otvori još jednu avio bazu. Otuda i rusko shvatanje Belorusije kao izuzetno važnog vojnog faktora i osloncu. Upravo to je dovelo da Rusija kad je izbio rat u Ukrajini i skoro pa otvoreni konflikt sa NATO paktom formiranje moćne avio grupacije koja treba da bude pretnja NATO. Upravo se sad to i dešava. Kao što je Đukić navodio da se označavaju Baranoviči, Magulišči i Lide, figuriraju dva Baranoviči u centralnom delu Belorusije i Magulišči gde je Rusija razmestila lovce MiG-31K nosače hiperzvučnih raketa tipa Kinžal, koji unose nemir u vlast u Kijevu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

04:39

NESTAJE MUNICIJE ZA RAT U UKRAJINI? Kastratović: Jeste mnogo potrošeno, ali se mnogo i proizvodi! PUTIN SE UGLEDA NA PETRA VELIKOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track