TRAMP: Optužuju me lažno, žele da spreče da se ponovo kandidujem za Belu kuću!
Foto: AP/Rebecca Blackwell

komitet za istragu

TRAMP: Optužuju me lažno, žele da spreče da se ponovo kandidujem za Belu kuću!

Planeta -

Donald Tramp je optužio članove Predstavničkog doma američkog Kongresa da iznose "lažne optužbe" protiv njega u pokušaju da ga spreče da se ponovo kandiduje za Belu kuću. Time je odgovorio na potez komiteta za istragu o napadu na Kongres 6. januara prošle godine, koji je u ponedeljak potvrdio preporuke za krivično gonjenje bivšeg američkog predsednika.

„Lažni opoziv koji je pripremio veoma pristrasni komitet od 6. januara već je predstavljen, procesuiran i suđeno na sudu u još jednoj prevari o ustavnom impičmentu“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj platformi. Ubedljivo sam pobedio“, dodao je trijumfalno.

„Cela ova stvar u vezi sa mojim gonjenjem je upravo ono što je bio ustavni opoziv – partizanski pokušaj da se ja i Republikanska partija stave po strani“, ocenio je i bivši američki predsednik.

Na svom jedanaestom i poslednjem javnom saslušanju u ponedeljak, odbor je najpre predstavio rezime završnog izveštaja, koji će biti objavljen u osam poglavlja, a očekuje se u sredu. Ponovo je predstavio kako je Tramp pokušao da izbaci iz koloseka prenos vlasti, kako je lagao o izbornoj prevari i kako je vršio pritisak na saveznike da mu pomognu u tome. Kada to nije uspelo, upotrebio je nasilnu rulju, navodi komitet.

Komitet je preporučio krivično gonjenje Trampa za pobunu, ometanje pravde, zaveru za prevaru američke vlade i davanje lažnih izjava. Mera je istorijska, jer Kongres nikada ranije nije na takav način i tako jasno predložio krivične prijave protiv bivšeg ili sadašnjeg predsednika SAD. U isto vreme, komitet je takođe odobrio preporuke za istragu o kršenju etike protiv četiri republikanska člana Kongresa.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track