KINESKI KREMATORIJUMI PREPUNI LEŠEVA, NEMA MESTA ZA MRTVE: Strahuje se da je "glavni krivac" ukidanje politike NULA KOVIDA
Foto: AP Ng Han Guan

opšti haos

KINESKI KREMATORIJUMI PREPUNI LEŠEVA, NEMA MESTA ZA MRTVE: Strahuje se da je "glavni krivac" ukidanje politike NULA KOVIDA

Planeta -

Krematorijumi širom Kine saopštili su u utorak da jedva uspevaju da se izbore sa prilivom tela, dok se zemlja bori sa talasom slučajeva koronavirusa za koje vlasti priznaju da ih je nemoguće pratiti.

Bolnice se bore, a police u apotekama su ispražnjene nakon iznenadne odluke kineske vlade prošlog meseca da ukine skoro trogodišnje zatvaranje, karantin i masovno testiranje na nivou države, prenodi AFP.

U Čongingu, gradu od 30 miliona ljudi u kojem su vlasti ove nedelje pozvale ljude sa "blagim" simptomima kovida da idu na posao, jedan krematorijum je rekao AFP-u da im je ponestalo prostora za čuvanje tela.

"Broj tela pokupljenih poslednjih dana je višestruko veći nego ranije“, rekao je službenik koji nije naveo njihovo ime.

"Imamo pregršt posla, nema više hladnjača za tela“, dodao je istakavši da nisu sigurni da li to ima veze sa porastom broja zaraženih od kovida, te da se za to treba konsultovati s vlastima.

U južnom megapolisu Guangdžou, jedan krematorijum u okrugu Zengčeng rekao je AFP-u da kremiraju više od 30 tela dnevno.

"Imamo tela koja su nam dodeljena iz drugih okruga. Nema druge opcije", rekao je jedan zaposleni.

Još jedan krematorijum u gradu rekao je da su i oni "izuzetno zauzeti".

"Tri ili četiri puta je prometnije nego prethodnih godina, kremiramo preko 40 tela dnevno, dok je ranije bilo samo desetak“, rekao je službenik.

"Ceo Guangdžou je ovakav. Stalno smo dobijali pozive“, dodali su, ističući da je „teško reći“ da li je porast broja tela povezan sa kovidom.

U centralnom gradu Baodingu, zaposleni u krematorijumu rekao je za AFP: "Naravno da smo zauzeti, koje radno mesto sada nije zauzeto?“

U glavnom gradu Pekingu, lokalne vlasti su u utorak prijavile samo pet smrtnih slučajeva od Covid-19, u odnosu na dva prethodnog dana.

Ispred gradskog krematorijuma Dongđiao, novinari AFP-a su videli više od deset vozila koja su čekala da uđu, od kojih su većina bila mrtvačka kola ili pogrebne kočije sa vrpcama tamnih boja i buketima cveća.

Kašnjenja na ulasku u krematorijum bila su očigledna, a vozač ispred reda rekao je AFP-u da je već uveliko čekao nekoliko sati.

Nije odmah bilo jasno da li je povećanje broja smrtnih slučajeva od koronavirusa uzrok ovoga, a osoblje krematorijuma je odbilo da odgovara na pitanja.

Prestanak obaveznog testiranja otežao je praćenje naleta koronavirusa u Kini, a vlasti su prošle nedelje priznale da je sada „nemoguće“ izbrojati punu skalu obolelih.

(Kurir.rs/Daily Mail/AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track