UKRAJINSKI NOVINAR OBJAVIO APOKALIPTIČNE SCENE IZ RAZORENOG MARIUPOLJA: "Pakleni prizori ruskog oslobođenja" (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

UKRAJINSKI NOVINAR OBJAVIO APOKALIPTIČNE SCENE IZ RAZORENOG MARIUPOLJA: "Pakleni prizori ruskog oslobođenja" (VIDEO)

Planeta -

Novinar iz Ukrajine Ilija Ponomarenko danas je na svom Tviter nalogu objavio potresan video snimak koji je, kako je on naveo, nastao u okupiranom ukrajinskom gradu Mariupolju, koji su Rusi osvojili nakon duge opsade u kojoj je grad doživeo potpuno razaranje.

"Mariupolj. Pakleni prizori ruskog oslobođenja'", navodi se u objavi ukrajinskog novinara.

Na video snimku se mogu videti stambene zgrade koje su spaljene, kao i prazne ulice u gradu u kom je, ako je zaista reč o Mariupolju, nekad živelo skoro pola miliona ljudi.

Podsetimo, snage ukrajinskog nacionalnog puka "Azov" iz metalurškog kombinata "Azovstal" i ukrajinski marinci su puna dva meseca branili Mariupolj od ruskih napada.

Iz čeličane "Azovstalj" su dugi vremenski period pružali otpor ruskim napadima, ali su se na kraju, kad su ostali bez oružja i municije, predali snagama ruske vojske i proruskih separatista.

Kako se navodi, ukupno se predalo 2.439 ekstremista i ukrajinskih vojnika koji su bili pod blokadom u "Azovstalju".

Bitka za Mariupolj je počela 24. februara, kada su ruska vojska i snage DNR ušle u borbu sa ukrajinskim snagama u tom gradu.

Najteže borbe su završene 17. maja, kada su ukrajinske vlasti potvrdile da je otpor u Mariupolju prestao, i da je grad u ruskim rukama. Tada je počela predaja ukrajinskih boraca koji su se zabarikadirali u čeličani "Azovstalj".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track