KINDŽAL SE POKAZAO NEPOBEDIV General Gerasimov o učinku ruske nadzvučne rakete: Visoko efikasna i neranjiva
Foto: Twitter

brifing za strane vojne atašee

KINDŽAL SE POKAZAO NEPOBEDIV General Gerasimov o učinku ruske nadzvučne rakete: Visoko efikasna i neranjiva

Planeta -

Ruske hiperzvučne rakete „Kindžal“ pokazale su se kao nepobedive za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, izjavio je danas načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov.

"Avijacioni raketni kompleks 'Kindžal' pokazao je visoku efikasnost i neranjivost kada je reč o protivvazduhoplovnim sistemima koji su postavljeni u Ukrajini“, naglasio je Gerasimov na brifingu za strane vojne atašee u Moskvi.

Valerij Gerasimov
foto: AP/Alexander Zemlianichenko

On je naveo da je dužina fronta u Ukrajini sada 815 kilometara i da su osnovni napori ruske vojske usmereni na završetak oslobađanja teritorije Donjecke Narodne Republike.

Prema njegovim rečima, ruske visokoprecizne rakete dalekog dometa su tokom specijalne vojne operacije oborile više od 1.300 ključno važnih objekata u Ukrajini, što je omogućilo suštinsko smanjenje borbenog potencijala ukrajinske armije i paralizovalo ukrajinski vojno-industrijski kompleks.

Gerasimov je dodao da je ruska avijacija već uništila 11.000 jedinica ukrajinskog naoružanja, izvodeći oko 150 letova dnevno.

General je podsetio na to da je tokom aktivnih ofanzivnih dejstava ruskih snaga oslobođena Luganska Narodna Republika, da je s minimalnim gubicima oslobođen Marijupolj, te da je uspostavljena potpuna kontrola nad azovskom obalom, kao i nad teritorijama u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

On je, međutim, dodao da ukrajinska vojska, bez obzira na znatne gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, nastavlja da pruža aktivan otpor, zahvaljujući svestranoj vojnoj podršci SAD i njihovih saveznika.

Gerasimov je upozorio na to da je Zapad od početka specijalne vojne operacije Ukrajini isporučio više od 350 tenkova, 700 artiljerijskih sistema, 100 višecevnih raketnih bacača, 30 helikoptera, najmanje 5.000 bespilotnih letelica.

On je dodao da SAD i njihovi saveznici od početka specijalne vojne operacije dosledno povećavaju obim vojne pomoći Kijevu kako bi produžile trajanje sukoba, te da je ukupna vojna pomoć Ukrajini do sada gotovo 100 milijardi dolara, a da najviše isporuka stiže iz SAD, Velike Britanije, Poljske i Rumunije.

"SAD posmatraju NATO kao jedan od instrumenata zaštite upravo američkih interesa u globalnim razmerama, na štetu bezbednosti evropskih zemalja. Praktični koraci za što bržu integraciju Švedske i Finske u Alijansu svedoče o tome da, pod izmišljenom pretnjom iz Rusije, Vašington teži tome da maksimalno približi blok NATO našim granicama time što privlači nove satelite. Dejstva Severnoatlantske alijanse toliko povećavaju napetost i smanjuju nivo bezbednosti upravo na liniji kontakta Rusija-NATO“, upozorio je Gerasimov.

General je, takođe, govorio o zajedničkim pomorskim vežbama, vazdušnim patrolama i drugim zajedničkim vojnim manevrima Rusije i Kine, ističući da je to odgovor dve zemlje na agresivno povećavanje vojnog potencijala SAD u regionu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Praktična realizacija strateškog partnerstva s Kinom su rusko-kineske pomorske i vazdušne patrole u Azijsko-pacifičkom regionu, kao i vežbe i obuka. Cilj takvih aktivnosti jeste povećanje borbene usklađenosti armija i snaga dveju zemalja i sposobnosti da se suprotstave novim izazovima i pretnjama“, istakao je Gerasimov.

General je istakao da je ta saradnja logična reakcija na agresivno povećavanje vojnog potencijala SAD u regionu.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track