"KINA IMA JAČE ORUŽJE OD AMERIKE" Stručnjak za bezbednost: Poseduju RAZORAN PVO sistem ISTOČNI VETAR, a evo šta sve može da uradi
Foto: Kurir TV

"KINA IMA JAČE ORUŽJE OD AMERIKE" Stručnjak za bezbednost: Poseduju RAZORAN PVO sistem ISTOČNI VETAR, a evo šta sve može da uradi

Planeta -

Kineska vojska poslala je 39 aviona i tri broda ka Tajvanu u poslednja 24 časa u demonstraciji sile uperene ka tom ostrvu, saopštilo je tajvansko Minstarstvo odbrane.

Kinesko vojno uznemiravanje tog autonomnog ostrva, koje smatra svojom teritorijom, pojačano je poslednjih godina, a kineska vojska šalje avione ili brodove ka ostvu gotovo svakodnevno.

O tenzijama između Kine i Tajvana u jutarnjem programu Kurir TV govorili su dr Sanja Arežina, politikolog i prof.dr Duško Tomić, profesor na fakultetu za Bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- Skoro svaki Kinez bi rekao da granica između Kine i Tajvana ne postoji. Postoji samo administrativna granica između kontinentalnog i ostrvskog dela Kine tj. Tajvana. Ovo nije ništa novo. Videli smo od zvanične posete Nensi Pelosi Tajvanu da je ovo uobičajeni kineski odgovor na strateško obuzdavanje Kine od strane SAD, a i na pokušaje Tajvana da zaokruži svoju nezavisnost - rekla je Arežina i dodala da su uprkos reakcijama Kine, posete zapadnih zvaničnika Tajvanu sve češće.

- Iz meseca u mesec povećava se broj poseta kako iz SAD tako i iz Evropske Unije. Kinezi s obrzirom na njihovu tradiciju i kulturu tzv. Obraza jednostavno ne dopuštaju da to prođe tek tako. Podizanjem vojnog arsenala poručuju da tajvanski moreuz spada u njihove unutrašnje vode i da je reč administrativnoj, a ne državnoj granici - smatra Arežina.

Na pitanje voditelja da li je demonstracija vojne sile Kine možda posledica najave da će SAD isporučiti Tajvanu PVO sistem "Patriot", Tomić je odgovorio da Kina poseduje jače sisteme protivazdušne odbrane od "Patriota".

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- U ovom trenutku Kinezi raspolažu jačim oružjem od američkog "Patriota". To je sistem Dong feng ili "Istočni vetar." U pitanju su hipersonične rakete koje mogu da probiju "Patriot" bez problema. Ovo je više fingiranje vojne aktivnosti u odnosu na Tajvan i pokazivanje spremnosti Kine da može u svakom trenutku u svakom delu sveta da reaguje - kaže Tomić.

Kao važan faktor u odnosima Amerike i Kine, on je istakao njihove regionalne sporove:

- Sporovi Amerike i Kine oko regionalnih područja širom sveta nisu novost. Bajden je prošle nedelje primio u zvaničnu posetu delegacije iz Afrike, a znamo da je Kina najveći investitor u Africi. Imate neslaganja i po pitanju drugih regiona. Kina je potpisala fenomenalan ugovor sa Katarom oko distribuciije zdravstva na 23 godine. Mislim da će Kina ići ekonomsko iscrpljivanje Tajvana.

Arežina je konstatovala da je obim ekonomske saradnje dve zemlje uprkos svim međusobnim sporenjima na višem nivou nego ranije.

03:40

KINA IMA JAČE ORUŽJE OD AMERIKE?! Stručnjak za bezbednost: Poseduju RAZORAN PVO sistem ISTOČNI VETAR, a evo šta sve može da uradi

- Ekonomski obim saradnje je izuzetno porastao. Uprkos nekim najavama političara i nekim negativnim narativom vezanim za odnos dve zemlje one i dalje intenzivno sarađuju s tim da Amerikanci i dalje primenjuju politiku strateške dvosmislenosti - kaže Arežina.

Tomić je rekao da će Amerika verovatno pokušati da izmesti proizvodnju čipova sa Tajvana na neke druge teritorije, poput Singapura, Južne Koreje i odnosno onih zemalja koje su pod kontrolom SAD. Na pitanje da li preti opasnost od eskalacije sukoba između Kine i Tajvana odgovorio je:

- Hoćete da vam odgovorim vojno. Ja bih da sam na mestu kineskog predsednika Sia, paralisao sve njihove PVO sisteme, izvršio kopnenu i vazdušnu invaziju i završio posao što se tiče Tajvana.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track