RUSIJA MODERNIZOVANIM TENKOVIMA T-90M OPKOLJAVA UKRAJINU: Viđeni u Donbasu, Lugansku i na belorusko ukrajinskoj granici! VIDEO
Foto: Twitter/@WhereisRussia

Priprema za ofanzivu

RUSIJA MODERNIZOVANIM TENKOVIMA T-90M OPKOLJAVA UKRAJINU: Viđeni u Donbasu, Lugansku i na belorusko ukrajinskoj granici! VIDEO

Planeta -

O tenku T-90 M Proriv 3 na sajtu Kurira je pisano više puta detaljno kao i njegom učešću u borbenim operacijama u Ukrajini. Iako su ovi primerci tenka bili registrovani početkom marta ove godine, poslednjih nedelja taj broj iznenada je povećan kako u Ukrajini, tako i u Belorusiji.

T -90M, Ukrajina
foto: Twitter/@WhereisRussia

Od samog početka ruskog napada na Ukrajinu ruska vojska je angažovala osim T-72 i T-80 i to modernizovanih verzija i tenk T-90. U martu je navodno bio primećen i T-90M, ali zato nema konkretnih dokaza, sve do poslednjeg snimka u aprilu 2022 na kome se vidi T-90M prikriven kamuflažnim sistemom „Nakidka“ namenjenog za smanjenje IC, toplotnog i radarsko odraza tenka. Inače ovaj kamuflažni sistem se do sad nije koristio u Ukrajini od strane ruske vojske. Početkom maja meseca ruska vojska je uništila jedan takav tenk snimak na kome se vidi raznesen zadnji deo tenka, kao i to da je vatra zahvatila spoljni deo, ali ne i unutrašnjost, kao i da su pojedini sklopovi poskidani, a tenk uglavnom ceo. Nigde nema vidljivog prodora kumulativnog mlaza u tenk ili rupe na samom guseničaru što ukazuje da je tenk uništila ruska vojska prilikom povlačenja.

Tenkovski vod od 6 tenkova modernizovanih T-90M uočeno je i uslikan 1.oktobra u Belogorodskoj oblasti. Zahvalujući usamljenom rezervisti vaskolika javnost je prvo na Telegramu, a onda i na Tviteru saznala da je četa tenkova T-90M uočena blizu granice sa Rusijom.

Poslednji put ovi tenkovi su uočeni kod Svatova i to u manjem obimu.

Međutim novi snimci koji su se pojavili u Lugansku, a deo i kod Artemovska. Neko navodi da je u pitanju više od 50 modernizovanih tenkova T-90M, dok ukrajinski izvori smatraju da je cifra preuveličana i da nema toliko tenkova.

S druge strane modernizovani tenkovi T-90M viđeni su i u Belorusiji zajedno sa modernizovanim T-72B3 obrazac 2022 koji imaju jaču bočnu zaštitu zbog velikog broja tenkova koji su pogođeni sa boka.

Jedna takva kompozcija snimljena je u Belorusiji dok se kretala prema granici sa Ukrajinom

Tenk T-90M „PRORIV-3“

Tenk je javnosti prvi put prikazan na Dan tenkista 9. septembra 2016. godine u sklopu promocije projekta pod nazivom „PRORIV -3“, odnosno „Proboj“, sa kojim se označava proces modernizacije oklopnih jednica ruske vojske. Tad je saopšteno da će 400 tenkova T-90 u verziji A biti modernizovano u verziju M. Projekat modernizacije obuhvatio je novi top, elektroniku, oklopnu zaštitu kako pasivnu, tako i aktivnu, pa je tenk sa 46 tona dostigao posle modernizacije težinu skoro od 50 tona. Uprkos tome ovaj tenk je lakši i od Nemačkog Leoparda 2, američkog Abramsa M1 A2/SEP, Francuskog Leklerka….

Stručnjaci iz konstruktorskog biroa Transmaš na tenk su ugradili novi top 2A82-1M ugrađen i na novi ruski tenk Armata, Međutim neki poznavaoci tenkova tvrde da se radi o novom topu jer ima odvodnik barutnih gasova, koji Armata nema. Tenk ima komplet od 45 granata,, ugrađena je protiv oklopna laserski vođena raketa „refleks M“ koja može da uništi protivnički tenk na daljini od 5 kilometara. Raketa probija debljinu oklopa do 1.200 mm.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track