NEOPHODNO SPUSTITI TENZIJE Lavrov sa azerbejdžanskim kolegom pozvao na smirivanje sukoba, predstanik Jermenije BOJKOTOVAO SASTANAK
Foto: EPA/Yuri Kochetkov Pool

posredovanje

NEOPHODNO SPUSTITI TENZIJE Lavrov sa azerbejdžanskim kolegom pozvao na smirivanje sukoba, predstanik Jermenije BOJKOTOVAO SASTANAK

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas na smirivanje situacije izmedju Jermenije i Azerbejdžana tokom sastanka u Moskvi sa svojim azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim u vreme kada nova kriza potresa spornu oblast Nagorno Karabah.

Sastanak koji je trebalo da bude trilateralni je bojkotovao predstavnik Jerevana.

"Neophodno je što brže spustiti tenzije", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka sa azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova.

Sastanku je trebalo da prisustvuje i šef jermenske diplomatije Ararat Mirzojan, koji je otkazao dolazak u poslednjem trenutku u vreme kada se pojavljuju nove tenzije u enklavi Nagorno Karabah.

Više od nedelju dana azerbejdžanski aktivisti koji kažu da protestuju zbog rudnika štetnih za životnu okolinu blokiraju Lačinski koridor, jedini put koji povezuje oblast Nagorno Karabaha sa Jermenijom.

Jerevan kaže da proteste podržava Baku koji to demantuje.

Jerevan optužuje za nedelovanje i ruske mirovne trupe rasporedjene tamo u novembru 2020. posle šestonedeljnog rata izmedju Azerbejdžana i Jermenije, u vreme kada je Moskva zaokupljena svojom vojnom intervencijom u Ukrajini.

Nagorno Karabah, Jermenija, Azerbejdžan
foto: Shutterstock

Lavrov je rekao danas da ruski vojnici rade neprestano da regulišu situaciju i da su u kontaktu sa dve strane i to u "vrlo teškim uslovima".

"Ovi incidenti.... će se ponavljati stalno ako svaki put posle svakog incidenta jedna od dve strane odbije da vodi predvidjene pregovore", rekao je Lavrov u opasci upućenoj Jerevanu. ; On je medjutim dodao da Rusija ne skida sa dnevnog reda ;trilateralne kontakte "sa jermenskim kolegama".

Šef azerbejdžanske diplomatije Džejhun Bajramov optužio je Jerevan da hoće da stvori "iluziju krize" u Lačinskom koridoru i rekao da aktivisti na tom mestu ne predstavljaju pretnju i ne blokiraju put.

Jermenski parlament je medjutim još prošlog petka saopštio da Nagorno Karabah pati od nestašica izazvanih zatvaranjem tog koridora.

Dve zemlje su se sukobile početkom 1990-ih, oko kontrole nad Nagorno Karabahom, enklave sa većinskim jermenskim stanovništvom koja se odvojila od Azerbejdžana. Taj prvi sukob u kome je stradalo 30.000 ljudi ; završen je pobedom Jermenije. Ali u drugom ratu na jesen 2020.bolje je prošao Azerbejdžan koji je posle tog sukoba povratio brojne teritorije.

Jermenija je sa Azerbejdžanom u novembru 2020. sklopila mirovni sporazum uz posredstvo Rusije, posle ponižavajućeg poraza jermenskih snaga u šestonedeljnom ratu oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi.Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad delom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu posle više od 25 godina.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track