KOKAIN U EVROPI SVE ČISTIJI: Kvalitet droge bolji za 40 posto nego 2010. godine, u EU jača uticaj MEKSIČKIH KARTELA
Foto: Shutterstock, EPA/Boris Pejović

podaci beligjske policije

KOKAIN U EVROPI SVE ČISTIJI: Kvalitet droge bolji za 40 posto nego 2010. godine, u EU jača uticaj MEKSIČKIH KARTELA

Planeta -

Čistoća kokaina u Evropi je sve veća i veća, dok kontinent postaje centar za proizvodnju i isporuku droge. Carinska služba Belgije održaće konferenciju za novinare 10. januara na kojoj će saopštiti novi pristup i detalje o saradnji sa holandskom carinskom administracijom u borbi protiv trgovaca narkoticima, navodi POLITICO.

Ovo je najavljeno nakon što je nedavna analiza pokazala da „raste trend čistoće kokaina u protekloj deceniji i da je 2020. dostigla nivo za 40 odsto viši od onog 2010.“, navodi se u Evropskom izveštaju o drogama za 2022, koji je objavila Agencija Evropske unije za narkotike EMCDDA ranije ove godine.

U izveštaju se kaže da je u EU skoro 2,2 miliona osoba od 15 do 34 godina (2,2 odsto ove starosne grupe) koristilo kokain u godini pre studije, i dodaje se da upotreba i dostupnost kokaina ostaje veoma visoka, što nanosi udarac petogodišnjoj strategiji EU za borbu protiv trgovine i upotrebe droge.

Uočeno je izvesno smanjenje pokazatelja upotrebe kokaina širom Evrope 2020. godine, ali, nakon vrhunca korona virusa, preliminarni podaci iz 2021. ukazuju na povratak na nivoe upotrebe pre pandemije.

Aleksis Guzdil, direktor EMCDDA, rekao je da je tržište droga u EU, uključujući kokain, postalo „raznovrsnije i dinamičnije“, dodajući da je „ovo rezultiralo rekordnim nivoima dostupnosti droga, rastućim nasiljem i korupcijom i većim zdravstvenim problemima“.

Policija se takođe trudi da se uhvati u koštac sa prisustvom meksičkih kartela na crnom tržištu narkotika u EU, što je problem koji se ne sme ignorisati.

U nedavnom zajedničkom izveštaju Evropola i američke Uprave za borbu protiv droga izražena je zabrinutost da bi „saradnja između meksičkih kriminalnih aktera i kriminalnih mreža sa sedištem u EU mogla nastaviti da se razvija“.

U izveštaju agencije navode da su se „poslednjih godina, zaplene metamfetamina i kokaina povezane sa meksičkim kriminalnim akterima pojavile kao istaknuta karakteristika narko pejzaža EU".

Karteli rade na "korumpiranju" zvaničnika javnog i privatnog sektora kako bi olakšali prolaz kokaina.

Meksički narko karteli su zloglasni po tome što koriste brutalno nasilje da bi dominirali teritorijom i čuvali lance snabdevanja, a „povećano prisustvo meksičkih kartela u EU moglo bi da dovede do povećanog nasilja“, upozorava se u izveštaju.

Iako je u Evropi nedavno bilo velikih zaplena kokaina, uključujući ogromnu zaplenu od 30 tona prošlog meseca koja je uništila "superkartel", organi za sprovođenje zakona još uvek ne mogu da "trljaju nos" kriminalcima.

Jedna od glavnih ulaznih luka za ilegalnu trgovinu je Antverpen u Belgiji, gde se vlasti bore pod poplavom belog praha.

Trenutno, rekao je visoki zvaničnik , nema dovoljno kapaciteta da se spali sav zaplenjeni kokain.

(Kurir.rs/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja