BRITANSKI PREMIJER BEZ BLAMA: Riši Sunak pitao beskućnika da li se bavi biznisom!
Dobra ideja, ali loš nastup: Premijer Riši Sunak na podeli hrane, Foto: Simon Dawson / Avalon / Profimedia

VAN PAMETI

BRITANSKI PREMIJER BEZ BLAMA: Riši Sunak pitao beskućnika da li se bavi biznisom!

Planeta -

Političar koji je težak 730 miliona funti obrukao se dok je služio doručak siromašnima u humanitarnoj akciji povodom Božića

Britanski premijer Riši Sunak našao se na meti žestokih kritika javnosti nakon što se propisno obrukao dok je služio doručak siromašnima u jednoj humanitarnoj akciji povodom Božića!

Sunak je u petak posetio jedno utočište za beskućnike u Londonu, gde je učestvovao u podeli hrane.

Kada mu je jedan od korisnika humanitarne pomoći prišao, dok mu je služio topli obrok, premijer ga je upitao: "Da li se bavite biznisom?"

- Ne, ja sam beskućnik. Osoba koja nema kuću - odgovorio je muškarac, za koga se kasnije saznalo da se zove Din.

I umesto da se ugrize za jezik i pokaže malo empatije za nesrećnog čoveka, britanski premijer je nastavio, postavljajući mu novo, u najmanju ruku neprikladno pitanje:

- Da li su bankarstvo ili finansije nešto čime bi voleo da se baviš - rekao je Sunak.

Beskućnik na Pikadiliju: Centar Londona
Beskućnik na Pikadiliju: Centar Londonafoto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

I tada je usledio krajnje iskren odgovor, koji pokazuje koliko su premijer i beskućnik dva različita sveta. - Samo želim da preživim Božić - naveo je Din.

Din je, kao i drugi beskućnici, kao besplatan obrok dobio tanjir s kobasicama, tost i jaja. Britanski mediji prenose da je razgovor započeo Din, koji je premijera Sunaka upitao da li "radi na tome da se kriza reši".

Sunak, koji je svojevremeno radio kao investicioni bankar u prestižnoj banci Goldman Saks, ujedno je i jedan od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji. Vrednost njegove imovine je procenjena na 730 miliona funti (oko 825 miliona evra).

Laburisti, koji su deo razgovora beskućnika i premijera objavili na društvenim mrežama, saopštili su da se radi o "bolnom dokazu" koji potvrđuje da Riši Sunak "nije u kontaktu sa stvarnošću"

Početkom decembra humanitarna organizacija Krajsis upozorila je da bi više od 300.000 osoba u Velikoj Britaniji moglo da ostane bez krova nad glavom ukoliko vlada ne promeni politiku i ne pomogne siromašnima. Vlasti su ranije najavile da će izdvojiti dve milijarde funti kako bi se pomoglo beskućnicima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track