KOJIM ORUŽJEM JE NAPADNUTA BAZA ENGELS: Ministarstvo odbrane kaže jedno, a očevici drugo! Bilo PVO, ne nije bilo!
Foto: Twitter/StateOfUkraine

totalni haos

KOJIM ORUŽJEM JE NAPADNUTA BAZA ENGELS: Ministarstvo odbrane kaže jedno, a očevici drugo! Bilo PVO, ne nije bilo!

Planeta -

Novi napad ukrajinske vojske na bazu Engels u Saratovskoj oblasti koja je matična baza za sve ruske strateške bombardere TU-95MS i TU-160 koji se koriste u napadu na Ukrajinu i dalje odiše sumnjom sa čim je gađana ova baza.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u pitanju mlazni dron, koji je PVO oborila blizu aerodroma, ali da su od fragmenata tokom eksplozije poginula trojica vojnika.

Rusko ministarstvo oglasilo se ekspresno, za razliku od 5. decembra kada je izveden prvi napad. Međutim, na Telegramu ruski građani sumnjaju u ovu zvaničnu verziju o drugom napadu na bazu Engels.

Ko je šta rekao?

Očevici kažu da nisu čuli nikakvu protivvazdušnu odbranu. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da je PVO oborila dron.

Lokalno stanovništvo tvrdi da je eksplozija bila snažna, ali da PVO nije delovala.

Ministarstvo odbrane navodi da je konstatovalo da nema štete, a onda isplivao podatak da je eksplodirala zgrada u kojoj su se navodno nalazili vojnici.

Mnogi se pitaju da li je ovakav napad mogao da izvede bespilotna letelica pa i ona mlazna TU-141?

Oni koji analiziraju snimke smatraju da ono što je pogodilo vazduhoplovnu bazu Engels i ne liči na dron. Po njima liči na raketu jer je bljesnulo jako.

S druge strane mnogi smatraju da je ovaj napad veliki propust za rusku PVO i da neko treba odgovarati za smrt trojice vojnika, kao i da je ovo nedopustivo da se dozvoli aljkavost na ovakvom strateškom objektu.

Inače baza je sedište dve eskadrile teških bombardera 121. i 184.

Podsetimo, ukrajinska vojska 5. decembra izvela je napad modifikovanim bespilotnim letelicama TU-141 striž na dva vojna aerodroma u Saratovskoj i Rzjanskoj oblasti koje su udaljene od linije fronta 600 i 800 km a na kojima su bazirani bombarderi . U napadu na dva vojna aerodroma poslate su ukupno četiri bespilotne letelice.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track