UKRAJINSKI PLAN: Kijev bi mirovni samit pod okriljem UN, ali bez Rusije!
Inicijativa: Dmitro Kuleba šef diplomatije Ukrajine, Foto: AP

šef ukrajinske diplomatije OPTIMISTA

UKRAJINSKI PLAN: Kijev bi mirovni samit pod okriljem UN, ali bez Rusije!

Planeta -

Zvaćemo zvaničnike iz Moskve da se priključe kad se suoče s međunarodnim sudom, kaže Dmitro Kuleba, šef diplomatije

Ukrajinske vlasti su predložile održavanje takozvanog mirovnog samita pod okriljem Ujedinjenih nacija do kraja februara, a kako bi se obeležila godišnjica ruske invazije!

Inicijativu je otkrio Dmitro Kuleba, šef ukrajinske diplomatije, u intervjuu za AP i ovo je prvi put da neko od zvaničnika iz Kijeva uopšte pominje održavanje mirovnih pregovora.

Principi i integritet

Zanimljivo je i to da ova inicijativa dolazi nepunih nedelju dana nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio Vašington, gde se sastao s Džozefom Bajdenom, predsednikom SAD, koje su glavni saveznik Ukrajine.

- Svaki rat se završava na diplomatski način. Kraj svakog rata je rezultat akcija na frontu i za pregovaračkim stolom - rekao je Kuleba. Ukrajinski ministar insistira na tome da Rusija pre nego što bude pozvana da učestvuje na mirovnom samitu mora da se suoči s međunarodnim sudom, gde će odgovarati za ratne zločine.

Ukrajinska artiljerija u akciji
Ukrajinska artiljerija u akcijifoto: AP

Zanimljivo je da je Kuleba odbacio nedavni poziv ruskog predsednika Vladimira Putina za pregovore, navodeći da sve što Rusija radi na bojnom polju dokazuje da Moskva ne želi da razgovara.

- Ujedinjene nacije su najbolje mesto za održavanje ovog samita jer se tamo neće desiti da neka od zemalja bude favorizovana - dodao je Kuleba, sugerišući da bi Antonio Guteres, generalni sekretar UN, bio najbolji posrednik na mirovnom samitu:

- On se dokazao kao efikasan medijator i efikasan pregovarač, i što je najvažnije, on je čovek od principa i integriteta. Zbog toga bismo pozdravili njegovo aktivno učešće.

Pritisak Vašingtona?

Spekuliše se da je promena stava Kijeva, odakle je ranije najavljivano da neće biti nikakvih pregovora dok i poslednji ruski vojnik ne napusti Ukrajinu i gde je izglasan zakon da neće biti pregovora s Putinom, zapravo došla pod pritiskom iz Vašingtona.

Podsećamo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nedavno na samitu G20 u Indoneziji izneo mirovni plan od deset tačaka, koji podrazumeva povlačenje ruskih trupa iz cele Ukrajine, razmenu svih zarobljenika i osnivanje međunarodnog suda za zločine počinjene u Ukrajini.

Na drugoj strani, Rusija insistira na tome da u Kijevu moraju da prihvate realnost na terenu, tj. da su Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje sada delovi Ruske Federacije.

UKRATKO

- Situacija na frontu u Donbasu je teška i bolna, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

- Predsednici Rusije i Belorusije Putin i Lukašenko sastali su se u dva navrata za manje od 24 sata tokom neformalnog samita Zajednice nezaisnih država u Sankt Peterburgu

- Najžešće borbe i dalje se vode na istoku Ukrajine oko Bahmuta i Kremine

Želje, snovi i čestitke

Medvedev o 2023.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik izneo je svoja predviđanja u deset tačaka za 2023. 1. Rast cena nafte na 150 dolara po barelu i plina na 5.000 dolara za 1.000 kubnih metara

2. Povratak Velike Britanije u EU

3. Raspad EU nakon povratka Velike Britanije i ukidanje evra

4. Zauzimanje zapada Ukrajine od strane Poljske i Mađarske

Ukrajina
foto: AP

5. Stvaranje Četvrtog Rahja, koji bi uključivao Nemačku, Poljsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, baltičke zemlje...

6. Rat između Francuskei Četvrtkog Rajha, podela Evrope

7. Osvajanje Severne Irske od V. Britanije

8. Građanski rat u SAD, nezavisnost Teksasa i Kalifornije, Ilon Mask na čelu SAD

9. Prenos tržišta deonica iz SAD i EU u Aziju

10. kolaps Svetske banke, MMF, odbacivanje evra i dolara, povratak zlata kao pokrića

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja