KIM DŽONG UN PREDSTAVIO VOJNE CILJEVE SEVERNE KOREJE ZA 2023. GODINU: Još jedna godina INTENZIVNIH TESTOVA naoružanja i napetosti
Foto: EPA/KCNA

ubrzava vojno jačanje?

KIM DŽONG UN PREDSTAVIO VOJNE CILJEVE SEVERNE KOREJE ZA 2023. GODINU: Još jedna godina INTENZIVNIH TESTOVA naoružanja i napetosti

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong Un predstavio je nove ciljeve za vojsku zemlje za 2023. na sastanku vladajuće Radničke partije, izvestili su državni mediji u sredu, nagoveštavajući još jednu godinu intenzivnih testova naoružanja i napetosti, prenosi Reuters.

Drugog dana šestog proširenog plenarnog sastanka Osmog centralnog komiteta stranke, Kim je razmotrio „novostvorenu izazovnu situaciju“ na Korejskom poluostrvu i širi politički kontekst, navodi se u izveštaju.

Lider Severne Koreje predstavio je novi "pravac za borbu protiv neprijatelja" i ciljeve za jačanje odbrambene moći, dodaje se.

"On je precizirao principe spoljnih poslova i pravac borbe protiv neprijatelja kojih se naša partija i vlada moraju temeljno pridržavati, kako bi zaštitili suverena prava i odbranili nacionalne interese“, navodi zvanična novinska agencija KCNA.

"Novi ključni ciljevi za jačanje samoodbrambenih sposobnosti koji će se snažno slediti 2023. godine, predstavljeni su kao priprema za različite fluktuacije političke situacije.

KCNA nije dala detalje o tim ciljevima, ali Kimove primedbe mogle bi ukazivati na to da će izolovana zemlja nastaviti da ubrzava svoje vojno jačanje.

Severna Koreja je ove godine ispalila neviđeni broj projektila, a mnoga lansiranja su bila osmišljena za razvoj strateškog naoružanja „najviše prioriteta“ u skladu sa petogodišnjim planom koji je iznet na kongresu Radničke partije početkom 2021.

Lista uključuje taktičko nuklearno oružje, novu interkontinentalnu balističku raketu, hipersonične leteće bojeve glave, podmornice na nuklearni pogon i izviđački satelit.

Ekonomija je visoko na dnevnom redu, a Kim se suočava sa sve većim pritiskom međunarodnih sankcija, posledicama blokade protiv koronavirusa i prirodnim katastrofama.

(Kurir.rs/N.M./Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track