LEDENA ZIMA DONELA NEVOLJE ŽITELJIMA AMERIČKOG JUGA: Vodovodne cevi pucaju zbog hladnoće, najveći problem postali toaleti
Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

ZADAH SE ŠIRI

LEDENA ZIMA DONELA NEVOLJE ŽITELJIMA AMERIČKOG JUGA: Vodovodne cevi pucaju zbog hladnoće, najveći problem postali toaleti

Planeta -

Hladnoća ispod nule koja je prekrila tome neprilagođeni "Duboki američki jug" - jugoistok SAD, pokvarila je vodovode i lokalne vlasti se bore da začepe curenje i popucale cevi.

Gradonačelnik grada Džeksona, u državi Misisipi, Čokve Antar Lumumba, proglasio je vanredno stanje jer u vdovodu nema pootrebnog pritiska zbog popucalh cevi koje cure, a deo stanovništva nema vode od petka.

Ljudi hrle na mesta za podelu vode koja je postavio grad, a redovima se kraj ne vidi, te neki odustaju od čekanja.

Ispiranje toaleta poseban je poduhvat, te neki WC šolju prekrivaju plastičnim kesama da spreče širenje smrada po kući, dok drugi nuždu vrše u plastične džakove, vezuju ih i bacaju u smeće.

Širom "Dubokog juga" curenje iz prslih cevi prazni vodotornjeve brže nego što postrojenja za prečišćavanje vode mogu da ih dopune.

Grad Selma, u Alabami, tri dana pokušava da nađe gde vodovod curi i zatvara glavne cevi ostavljajući čitava naselja bez vode kako bi pokušala da izoluje oblasti najvećeg curenja.

Masovnih problema s vodom ima i u državi Džordžiji, a vlasti grada Atlante dele stanovištvu vodu za piće pošto je voodovod suv od nedelje.

"Osećam se kao da smo se vratili 50 ili 60 godina kada se ovo jednom desilo", rekao je jedan stanovnik.

Drugde u Džordžiji, neki stanovnici vodu za ispiranje toaleta nose u kantama iz lokalnih jezeraca i bazena za plivanje.

U gradu Memfisu, u Tenesiju, s pola miliona domaćinstava i firmi, vlasti su zabranile upotrebu vode koja nije neophodna, kao što je pranje automobila. Tamo su problemi sa vodom počeli pre skoro nedelju dana kada je kompanija saopštila da je popucala instalacija zbog hladnoće, a snabdevanje se poremetilo i zbog nestanka struje.

A u delovima grada Ešvila, u Severnoj Karolini, gradjanima se savetovalo da prokuvavaju vodu, ali je potom sve presušilo zbog ekstremno niske temperature.

Vlasti tamo poručuju onima koji nekako imaju vode, da ostave slavine da kaplju tokom zahlađenja jer je manja verovatnoća da će se cevi zamrznuti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track