SAD NEĆE DIREKTAN SUKOB S RUSIJOM! Lavrov: U Ukrajini stotine američkih vojnika
Foto: EPA/Yuri Kochetkov Pool

SAD NEĆE DIREKTAN SUKOB S RUSIJOM! Lavrov: U Ukrajini stotine američkih vojnika

Planeta -

Moramo da oslobodimo teritorije četiri regiona koji su ušli u sastav Rusije, poručio je ruski ministar spoljnih poslova

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je bivši državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Henri Kisindžer, iskreno priznao da je Zapad, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, u ratu sa Ruskom Federacijom.

Prema njegovim rečima, rusko diplomatsko odeljenje pročitalo je Kisindžerov članak pod naslovom "Kako izbeći novi svetski rat" u kojem je bilo reči o mogućem rešenju ukrajinskog sukoba.

"Iznenađujuće je da niko nije obratio pažnju na frazu koja se u ovom članku pominje kao nešto što se podrazumeva. Njom je rečeno da se dve nuklearne sile takmiče ko će dobiti nenuklearnu Ukrajinu. Ovo je verovatno lapsus `po Frojdu`, iako je Henri Kisindžer mudar čovek i ne govori ništa uzalud. Ali ovo je otvoreno, iskreno priznanje ko se s kim bori", rekao je ministar u intervjuu za emisiju "Velika igra" na "Prvom kanalu".

SAD neće direktan sukob sa Rusijom

Lavrov je rekao da su SAD diplomatskim kanalima saopštile da ne žele i da neće direktno da se bore sa Rusijom, a takođe i da ne planiraju da šalju svoje vojne specijaliste u Ukrajinu u vezi sa prebacivanjem sistema PVO "patriot" u Kijev.

"Putem postojećih diplomatskih kanala pitali smo Amerikance da li odluka o prenošenju sistema 'patriot', s obzirom na složenost njene upotrebe, znači da će u Ukrajini biti američki stručnjaci. Rečeno nam je da to nije planirano, jer Amerikanci ne žele da se bore direktno protiv Rusije", rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da bi trebalo osloboditi teritorije četiri regiona koji su ušli u sastav Ruske Federacije.

"Trebalo bi da bude oslobođena teritorija Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koja je posle referenduma ušla u sastav Rusije. Govorim o njihovim granicama unutar Ruske Federacije u skladu sa ruskim ustavom", poručio je Lavrov.

Sve veći uticaj istočnoevropskih zemalja u EU

Prema rečima šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova, Evropska unija koja je ranije pokušavala da ima sopstveni stav potpuno se potčinila jedinstvenim stavovima Zapada koje su nametnule SAD.

"Zemlje koje su osnivači Evropske unije sada su izgubljene jer istočna Evropa dobija na težini u EU. Težište se pomera težište u korist 'mladih Evropljana', pre svega Poljske i baltičkih zemalja, uz aktivno učešće Češke i Slovačke. Vodeće zemlje su izgubljene u ovoj situaciji", istakao je šef ruskog diplomatskog resora.

Lavrov je rekao da se stotine američkih vojnika sada nalazi u Ukrajini, a da kancelarija američkog vojnog atašea pruža direktne savetodavne usluge Kijevu.

"Desetine, možda i stotine američkih vojnika su u Ukrajini. Bili su tamo i pre puča. Službenici CIA su zauzeli najmanje jedan sprat u ukrajinskoj službi bezbednosti. Očigledno je da su vojni stručnjaci angažovani ne samo da posećuju Ministarstvo odbrane Ukrajine, već na ovaj ili onaj način pružaju direktne savetodavne usluge ili više od toga", primetio je ruski ministar spoljnih poslova.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track