TEŽAK UDARAC ZA IZRAEL: Generalna skupština UN zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde o okupaciji palestinskih teritorija
Foto: EPA / Jason Szenes

dan posle formiranja krajnje desničarske vlade

TEŽAK UDARAC ZA IZRAEL: Generalna skupština UN zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde o okupaciji palestinskih teritorija

Planeta -

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom poziva Medjunarodni sud pravde (MSP) da da savetodavno mišljenje o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Rezolucija je usvojena sinoć sa 87 glasova 'za', 26 protiv, uključujući 53 uzdržana, prenele su agencije.

Izrael, SAD i 24 druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, glasale su protiv rezolucije, Rusija i Kina 'za', a Francuska je medju 53 zemlje koje su se uzdržale. Srbija se takodje uzdržala.

MSP u Hagu, poznat i kao Svetski sud, bavi se sporovima izmedju država. Presude tog suda su obavezujuće, ali nema moć da nametne primenu.

Palestinski lideri su danas pozdravili ishod glasanja, a visoki zvaničnik Husein al-Šeik je rekao da "odražava pobedu palestinske diplomatije".

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejne izjavio je da je došlo vreme da Izrael bude država koja poštuje zakone i da bude odgovorna "za nastavak zločina protiv palestinskog naroda".

protesti, gaza, 2018, Palestinci
foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je da se glasalo dan pošto je položila zakletvu ultradesničarska izraelska vlada, koja obećava širenje nelegalnih jevrejskih naselja i kolonijalnu i rasističku politiku prema Palestincima.

On je pohvalio zemlje koje su glasale za rezoluciju i nisu bile, kako je rekao, uplašene pretnjama i pritiskom.

GS UN je zatražio od MPS savetodavno mišljenje o pravnim posledicama "okupacije, naseljavanja i aneksije, uključujući mere čiji je cilj izmena demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalima".

Takodje se traži mišljenje kako takva politika i praksa utiče na pravni status okupacije i koje su posledice tog statusa po sve zemlje i UN.

MPS je prethodno dao mišljenje o izraelskoj okupaciji 2004. godine kada je ocenjeno da je nelegalna separaciona ograda koju Izrael podiže prema Zapadnoj obali. Izrael je odbacio to mišljenje i označio ga politički motivisanim.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine. Palestinci na tim teritorijama planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan izjavio je da ni jedno medjunarodno telo ne može da odluči da je jevrejski narod okupator u sopstvenoj domovini, ocenivši da je svaka odluka suda koji dobije mandat od moralno bankrotirane i politizovane UN potpuno nelegitimna.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja