JA SAM RUS I IĆI ĆU DO KRAJA! NOVOGODIŠNJA NOĆ U MOSKVI: Mir će doći tek posle naše pobede!
Foto: Shutterstock/Helen Filatova

JA SAM RUS I IĆI ĆU DO KRAJA! NOVOGODIŠNJA NOĆ U MOSKVI: Mir će doći tek posle naše pobede!

Planeta -

Sat na Spaskoj kuli Kremlja otkucava ponoć.

Svira ruska himna.

Zatim TV Channel One započinje 2023. pop pesmom: „Ja sam Rus i ići ću do kraja... Ja sam Rus, za inat svetu“, piše BBC.

Sledeće na vrhu (patriotske) pop: "Rođen sam u Sovjetskom Savezu, stvoren sam u SSSR-u!"

Menjam kanale. Na novogodišnjoj zabavi Rusija-1, jedan od najpoznatijih ratnih dopisnika ove stanice drži čašu šampanjca, nazdravljajući 2023. i priželjkujući „više dobrih vesti nego loših sa prve linije fronta“.

Sa njim sede ljudi u vojničkim uniformama. Zvaničnik koji je postavila Moskva iz Ukrajine koju je okupirala Rusija izjavljuje: „Želim nam svima mir. Ali mir će doći tek nakon naše pobede“.

Shvatili ste suštinu. Ovogodišnje svečane ekstravagancije na ruskoj televiziji su čudna mešavina "hajde da se zabavljamo i da pobedimo na bojnom polju".

Ovo nije normalna TV karta za novogodišnju noć u Rusiji. A opet, ovo nije normalna novogodišnja noć. „Normalni“ je nestao pre 10 meseci kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Nije bilo ništa „normalno“ u novogodišnjem obraćanju Vladimira Putina ruskom narodu. Za svoj godišnji govor predsednik obično stoji sam ispred Kremlja. Ove godine iza njega su stajali muškarci i žene u borbenim uniformama.

Vladimir Putin
foto: A/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Lider Kremlja je u prošlogodišnjem govoru istakao da je „Novogodišnja noć bukvalno ispunjena dobrim raspoloženjem i radosnim mislima“.

Dobrog raspoloženja i srećnih misli ovog puta je nedostajalo.

Predsednik Putin je ovo obraćanje iskoristio da promoviše alternativnu stvarnost Kremlja: da je u ovom sukobu Rusija heroj, a Ukrajina i Zapad zlikovci.

„Godinama su nas zapadne elite licemerno uveravale u svoje miroljubive namere... ali su u stvari ohrabrivale neonaciste na svaki mogući način“, rekao je predsednik Putin.

„Odbrana naše Otadžbine je sveta dužnost koju dugujemo našim precima i potomcima.

Kada Kremlj govori o „odbrani naše Otadžbine“, imajte na umu da je Rusija napala Ukrajinu. Ne obrnuto.

Ruski predsednik tvrdi da njegova zemlja ima ogromnu korist od dramatičnih događaja 2022: „Bila je to godina... važnih koraka ka punom suverenitetu Rusije“.

„Mi postavljamo temelje za našu zajedničku budućnost, našu istinsku nezavisnost.

Vladimir Putin, Ruska Vojska
foto: EPA/SERGEI ILNITSKY, Shutterstock

Tvrdnja da se Rusija u ovom ratu bori za svoj suverenitet i nezavisnost je u najmanju ruku zbunjujuća.

Za početak, Rusija je dugo bila suverena, nezavisna nacija. Čak i ako prihvatite premisu Vladimira Putina da Rusija nikada nije postigla „pun suverenitet“, postavlja se pitanje: zašto ne? Putin je na vlasti 23 godine. Dovoljno dugo, možda mislite, da to sredite.

Druga stvar koju predsednik Putin čini u svom novogodišnjem obraćanju je da podeli Ruse na nas i njih, na one koji podržavaju njegovu „specijalnu vojnu operaciju“ i one koji ne podržavaju.

„Bila je to godina koja je mnoge stvari postavila na svoje mesto“, rekao je lider Kremlja, „i povukla jasnu granicu između hrabrosti i herojstva, s jedne strane, i izdaje i kukavičluka s druge…“

2023. verovatno ćemo videti kako Kremlj sve jasnije povlači ovu liniju. Ruske vlasti su mobilisale sve resurse zemlje za „specijalnu vojnu operaciju“.

Nema mesta za debatu ili diskusiju: vlada očekuje da se javnost okupi i podrži predsednika. Oni Rusi koji to ne urade imaće osećaj da izdaju svoju Otadžbinu.

Kurir.rs/Steve Rosenberg/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track