ENERGETSKI SISTEM UKRAJINE PRETRPEO OGROMNU ŠTETU: Ukrenergo: Obnavljanje bi moglo da traje godinama
Foto: Printscreen/Twitter

ENERGETSKI SISTEM UKRAJINE PRETRPEO OGROMNU ŠTETU: Ukrenergo: Obnavljanje bi moglo da traje godinama

Planeta -

Šef ukrajinske elektrodistribucije "Ukrenegro" Vladimir Kudricki izjavio je da je energetski sistem Ukrajine pretrpeo ogromnu štetu, prenosi TASS.

"Nivo štete je ogroman. Prilično veliki deo objekata je ili oštećen ili uništen. I ne govorimo samo o trafostanicama 'Ukrenergo', govorimo o hidroelektranama, postrojenjima, termoelektranama koje proizvode struju i greju naše gradove", rekao je on.

Kudricki je dodao da bi potpuno obnavljanje energetskog sistema zemlje moglo da traje godinama, kao i da iako rezervni kapacitet pomaže u smanjenju nedostataka sistema, oprema nije izgrađena da traje.

"Iako rezervni kapacitet pomaže u smanjenju nedostataka sistema, oprema nije izgrađena da traje i ima manju pouzdanost, usled čega sistem sve teže trpi svaki novi udar na infrastrukturu", naglasio je on i dodao da postaje sve teže popraviti štetu.

Šef Ministarstva energetike zemlje German Galuščenko rekao je da energetski sistem Ukrajine može biti obnovljen tek do leta, ako ne bude novih štrajkova.

Ranije je Ukrajinska energetska kompanija proglasila vanredno stanje zbog gubitka više od 50 odsto potrošnje energetskog sistema Ukrajine.

"Došlo je do gubitka više od 50 odsto potrošnje energetskog sistema, što znači pad sistema", navodi se u saopštenju kompanije.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja