Medvedev za oslobađanje članica Pusi rajot

Dosta je bilo

Medvedev za oslobađanje članica Pusi rajot

Planeta -
Dalje držanje u zatvoru u tom slučaju čini mi se neproduktivnim. Ovde bi, po mom mišljenju, bila dovoljna uslovna kazna, uzimajući u obzir vreme koje su već provele u pritvoru", rekao je Medvedev

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev kaže da mu je muka od postupka članica pank grupe "Pusi rajot", koje su osuđene za incident u Hramu Hrista spasitelja, i ocenio da je neproduktivno njihovo dalje zadržavanje u zatvoru.

"Dalje držanje u zatvoru u tom slučaju čini mi se neproduktivnim. Ovde bi, po mom mišljenju, bila dovoljna uslovna kazna, uzimajući u obzir vreme koje su već provele u pritvoru", rekao je Medvedev na sastanku sa aktivistima vladajuće Jedinstvene Rusije u Penzi.

Kako prenose ruski mediji, premijer je rekao da ne bi hteo da govori umesto sudije, ali da, po njegovom mišljenju, "kazna koju su već dobile, dosta dugo držanje u pritvoru sasvim dovoljno da bi se one zamislile nad onim što se desilo, iz njihove gluposti ili iz nekih drugih razloga".

Medvedev je naveo da mu je „muka“ od postupka "Pusi rajot", od njihovog spoljašnjeg izgleda i „histerije“ koja prati sve što se dešava tim povodom i dodao - „Nije mi prijatno da o tome govorim. Eto to je moj lični odnos".

Tri članice pank grupe "Pusi rajot" - Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljehina i Jekaterina Samucevič proglašene su krivim za "huliganstvo motivisano verskom mržnjom" i osuđene na dve godine zatvora. One su, zajedno sa još dve članice grupe, u Crkvi Hrista spasitelja izvele muzički performans protiv predsednika Vladimira Putina.

Za njihovo oslobađanje založili su se mnogi ruski i strani muzičari i umetnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track