AMERIČKI IZVIĐAČ OSMATRAO SEVER RUSIJE: Meta baze Severne flote ruske mornarice uoči testiranja hiperzvučnih raketa CIRKON!
Foto: Printscreen Twitter

Nova zemlja pod prismotrom

AMERIČKI IZVIĐAČ OSMATRAO SEVER RUSIJE: Meta baze Severne flote ruske mornarice uoči testiranja hiperzvučnih raketa CIRKON!

Planeta -

Izviđač američkog ratnog vazduhoplovstva RC-135W River Joint sa pozivnim znakom Jake 11 krenuo je posle dužeg vremena u osmatračku misiju na krajnji sver Rusije, na poluostrvo Kola.

Cilj operacije je najverovatnije prikupljanje, obrada i analiza obaveštajnih podataka o aktivnostima ruske vojske na krajnjem severu u realnom vremenu.

Inače ovi avioni koji su osposbljeni da identifikuju i geolociraju signale u celom elektromangentnom spektur, kako bi se obezbedilo prikupljanje i analiza podataka, za sada su uglavnom leteli uz granicu sa Ukrajinom i Belorusijom, dok su prema severu retko izvodili misije.

Na meti opservacije bile su baze ruske crnomorske flote kako površinskih brodova, tako i podmornica od kojih su bili udaljeni manje od 100 km, da bi onda put nastavili do ostrva Nova južna zemlja, a onda posle višečasovnog leta vratili se nazad.

Veruje se da je ova aktivnost izvedena zbog isplovljavanja ruske raketne fregate koja je naoružana hipersoničnim krstarećim raketama tipa cirkon.

RC-135

RC-135 su avioni za elektronsko izviđanje stari više od 40 godina, ali su opremljeni trenutno savremenom eletronikom, koja posadi omogućava da detektuje, identifikuje i geolocira signale u celom ekeotromagnetnom spektru.

Za osnovu ovog aviona uzet je putnički avion Boing 707, koji su zatim prepravljeni da se u njih smesti velika količina elektronske opreme.

Svi avioni sa kojima raspolaže američko RV smešteni su u bazi Ofjut u Nebarski, a nanalze se na isturenim mestima prema različitim potrebama širom sveta. Radi se o broju od 20 aviona RC-135, koji pripadaju 55. puku. S vremenom ta cifra je smanjena na ukupno 18 letelica.

Ono po čemu su ovi avioni prepoznatljivi jesu velika kućišta na trupu letelice u kojima je smeštena elektronska oprema, a koje piloti nazivaju „hrčkovi obraščići“ zbog kakrakterističnih izbočna na bokovima trupa.

Glavinu flote čine 18 aviona RC-135V/W poznati i kao Rivit Džoint sa sistemima za nadzor nad izvorima elektromagnetskih emisija na dometu od 240 kilometara.

Sredstva za EI su uvezana sa dva sistema jedan za izviđanje sredstava veza i jedan za elektromagnetne emisije, a prvenstveno se to odnosi na radarske uređaje.

U svim oružanim sukobima i ono što je prethodilo njima RC-135V/W smatrani su isturenim ušima obaveštajaca. Posada broji više od 30 članova uključujući i pilote i oficire za elektronski rat, obaveštajce, kao itehničare za održavanje elektronske opreme tokom leta. Po brojevima to izgleda ovako: tri pilota, dva letača navigatora, 21-27 ćlanova posade u zavisnosti od misije od kojih su tri oficira ta elektronsko ratovanje, 14 obaveštajnih operatera i četiri tehničara za održavanje.

Modifikaciju letelica izvršila je kompanija Rajteon sada L-3 Communications. Flota RC-135 je bila prisutna u svakom značajnom sukobu u SAD od Vijetnamskog rata.

TT podaci:

Namena: avion za elektronsko izviđanje

Posada: 4+ potreban broj operatera za konkretan zadatak

Pogonska grupa: Četiri turboventilatorska motora Pratt and Whitney TF-33-PW-102, posle modifikacije četiri CFM International F108-CF-201 turboventilatorska motora.

Dimenzije: dužina 46,61 m, razmah krila 44,42 m, visina 12,93 m, površina krila 279,64 m

Mase: prazan 77565 kg, maksimalna u poletanju 152,410 kg

Performanse: maksimalna brzina 885 km/h, vrhunac leta 10.670 m, vreme trajnja leta 11 časova, trajanje leta sa jednom popunom goriva 20 časova. Maksimalni radijus četa 6.500 km

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track