ZAJEDNIČKA VEŽBA RUSIJE I BELORUSIJE: Stiže rusko vojno osoblje, naoružanje i specijalna tehnika
Foto: Profimedia

ZAJEDNIČKA VEŽBA RUSIJE I BELORUSIJE: Stiže rusko vojno osoblje, naoružanje i specijalna tehnika

Planeta -

U okviru očuvanja vojne bezbednosti Moskve i Minska nastavlja se rad Regionalne vojne grupe koja je formirana između ovih dveju zemalja zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Unije

Minsk i Moskva nastavljaju da u okviru vojne bezbednosti povećavaju regionalnu vojnu grupu na teritoriji Belorusije, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane republike.

"U okviru očuvanja vojne bezbednosti država Unije nastavlja se rad Regionalne vojne grupe RGV. Danas se, na osnovu trenutne situacije, ovaj proces odvija po fazama. Osoblje, oružje, vojska i specijalna oprema ruskih oružanih snaga nastaviće da stiže u Republiku Belorusiju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se proces odvija po fazama i da u Belorusiju nastavljaju da stižu vojno osoblje, naoružanje, vojna i specijalna oprema Oružanih snaga Rusije.

Ministarstvo takođe ističe da su sa jedinicama koje stižu u Belorusiju, planirane dalje aktivnosti na planu borbene koordinacije na poligonima u republici.

"Pored toga, u cilju povećanja nivoa borbene obučenosti vazduhoplovnih jedinica Oružanih snaga Rusije i Belorusije, koje su deo vazduhoplovne komponente RGV(S), planirano je održavanje zajedničke letno-taktičke vežbe", naglašava se u saopštenju.

Prema informacijama beloruskog Ministarstva, sa ruske strane u ovom događaju učestvovaće vojna formacija Vazdušno-kosmičkih snaga.U Ministarstvu su podsetili da je zajednička obuka beloruskih i ruskih jedinica regionalne vojne grupe kompleksnog karaktera i obuhvata ne samo borbenu komponentu, već i sve sisteme za podršku.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je ranije da su se Minsk i Moskva zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države dogovorili o raspoređivanju regionalne vojne grupe dve zemlje.

Belorusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je planiran broj ruskih vojnika manji od 9 hiljada. Iz Rusije je planirano da stigne oko 170 tenkova, oko 200 borbenih oklopnih vozila i 100 topova i minobacača kalibra većeg od 100 milimetara.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da Moskva i Minsk od 22. oktobra sprovode borbenu koordinaciju formacija i jedinica regionalne grupe trupa na teritoriji Belorusije.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track