RASPRAVA U STUDIJU! Pukovnik: Ukrajinski plaćenici koriste civile kao ŽIVI ZID! Advokat odgovorio: Vagnerovci imaju NACI SIMBOLE
Foto: La Cassette Bleue / Alamy / Alamy / Profimedia, Profimedia

kurir tv

RASPRAVA U STUDIJU! Pukovnik: Ukrajinski plaćenici koriste civile kao ŽIVI ZID! Advokat odgovorio: Vagnerovci imaju NACI SIMBOLE

Planeta -

Danas je 317. dan ruske invazije na Ukrajinu. I dalje se vode teške borbe u razorenom gradu Bahmutu koji kontrolišu ukrajinske snage. Izveštaji s fronta govore da se osvaja svaka pojedinačna kuća.

Pukovnik Velibor Stević i advokat Milan Đukić gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su se dotakli najaktuelnijih dešavanja na frontu.

Naime, pukovnik je za početak objasnio važnost Bahmuta kao grada koji je strateški najvažniji za obe strane.

- Bahmut je grad koje je nekad imao 70 hiljada stanovnika, danas više ne postoji. U Bahmutu danas živi i boravi manje od 10.000 građana. Taj grad je čvorište i raskrsnica severa,zapada, istoka i juga. Jako je bitan za oružane snage obe strane - rekao je pukovnik.

Velibor Stević
foto: Kurir Televizija

On se potom osvrnuo na osvajanje Bahmuta gde je naveo da Rusi koriste posebnu taktiku kako ne bi ugrozili civile.

- Teško je reći da Rusi nisu osvojili Bahmut, Rusi ne žele da ginu. Da šalju svoje vojnike i pretražuju kuću po kuću ili ulicu po ulicu. Bahmut je teško osloboditi jer su plaćenici sada ušli u domove i to što je ostalo stanovnika u gradu Ukrajina koristi kao živi zid - istakao je pukovnik i dodao:

- Rusija može jednom munjevitom akcijom da napravi tepih teritoriju i pregazi grad. Oni to ne žele. Njihova taktika je da okruže i polako sužavaju, da bi građane izvukli iz grada. Nije sve jedno koliko će Ukrajinaca da pogine. To je isti narod. Njihov cilj nije da unište grad.

Voditeljku Snežanu Petrović interesovalo je kako je onda u tom slučaju moguće da je grad toliko razoren i da je izginulo toliko civila.

- Na tom prostoru ratuju strani plaćenici koj isu mahom bili osuđeni. Ti plaćenici na strani Ukrajine oni civilima ne dozvoljavaju da izađu i blokiraju grad. Od nedužnih građana prave živi zid - rekao je pukovnik.

Jevgenij Prigožin "Putinov kuvar"

- je osnivač Vagnera, grupe vojnih plaćenika, mahom veterana ruske vojske koji su se borili na raznim ratištima pre toga.

Rođen je 1961. godine. Već 1979. bio je osuđen na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora zbog krađe, a 1981. osuđen je na 13 godina zatvora zbog pljačke i drugih zločina. Kad je izašao na slobodu, 1990. godine, započeo je svoj biznis - prodaju hot-dogova.

Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin
foto: EPA/Sergei Ilnitskypool

Poznat je kao organizator raskošnih banketa za ruske državnike. Ali njegove operacije van kuhinje su učvrstile njegov nadimak „Putinov kuvar“.

Prigožin je 2014. godine osnovao Vagner, privatne vojne izvođače koji posluju u Ukrajini, gde su ojačali redove neobeleženih ruskih vojnika koji su anektirali Krim i ostali da podržavaju proruske separatiste u istočnom regionu Donbasa.

Advokat se složio sa pukovnikom oko važnosti strateškog grada, međutim, za ostatak baš i nije. On smatra da je Vagner plaćenička grupa koja ne bira sredstva i da je Rusija pretrpela velike gubitke.

Milan Đukić
foto: Kurir Televizija

- Rusi po bilo koju cenu pokušavaju da Bahmut osvoje. Bili su nekoliko puta na domak Bahmut i nekoliko puta su odbačeni. To priznaju i ruski vojni izvori, analitičari i blogeri, pa čak i Prigožin za koga se verovalo da će nekon neverovatnom akcijom Vagnera uspeti da oslobodi Bahmut. To se nije dogodilo i Vagner je pretrpeo velike žrtve - rekao je advokat i dodao:

- Sastav Vagnera su osuđenici i robijaši koji su dobili neku vrstu amnestie. Krivična dela za koje su oni osuđivani su najrazličitija i očekivati od njih neko humano postupanje je vrlo teško. Kada bi ste pogledali šta ti iz Vagnera imaju istetovirano, zapanjili bi se. Oni imaju iste simbole kao ovi iz Azova.

05:23

UKRAJINSKI PLAĆENICI KORISTE CIVILE U BAHMUTU KAO ŽIVI ZID! Usledio žestok odgovor: Vagner i Putinov kuvar su imaju simbole...

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track