KALIFORNIJU POGODILA SNAŽNA PACIFIČKA OLUJA: Među poginulima i JEDNOGODIŠNJI DEČAK, apokaliptični prizori nevremena u SAD (VIDEO)
Foto: Twitter/YayAreaNews

desetine hiljada domova bez struje

KALIFORNIJU POGODILA SNAŽNA PACIFIČKA OLUJA: Među poginulima i JEDNOGODIŠNJI DEČAK, apokaliptični prizori nevremena u SAD (VIDEO)

Planeta -

Snažna pacifička oluja je drugi dan zaredom izazvala jake vetrove, obilne kiše i sneg te poplave i klizišta širom Kalifornije, desetine hiljada domova ostali su bez struje, a prijavljeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Oluju su podstakla dva preklapajuća fenomena - ogromna struja guste vlage u vazduhu koja je došla iz okeana, nazvana i "atmosferska reka", te rašireni sistem niskog pritiska uraganske snage poznat kao "ciklon bomba".

Bujične poplave i klizišta

Udar ekstremnog zimskog vremena označio je treću "atmosfersku reku", i najsnažniju koja je pogodila Kaliforniju od početka prošle sedmice, s još najmanje dve oluje koje se očekuju u sledećih nekoliko dana.

Područje zaliva San Francisko, glavni grad države Sakramento i okolno područje još su se oporavljali od velikih šteta od poplava kada je došlo do novog pljuska.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) predvidela je raširenu količinu padavina sa snegom u planinama Sijera Nevada i obalnim lancima južne Kalifornije, upozorivši na bujične poplave i klizišta te olujne udare vetra, koja "čupaju" stabla i blokiraju ceste.

Najmanje dvoje mrtvih

Vlasti su izvestile o najmanje dve smrti povezane s vremenskim prilikama, drvo koje se u noći srušilo na kuću usmrtilo je jednogodišnjeg dečaka, a 19-godišnja žena je poginula kada je njen automobil skliznuo s delimično poplavljene ceste.

Prema podacima portala Poweroutage.us, čak 180.000 domova i poslovnih prostora rano u četvrtak ostalo je bez struje.

Za stanovnike Kalifornije najnovija serija oluja ilustruje posledice toplijih temperatura mora i vazduha izazvanih klimatskim promenama, stvarajući atmosferske rečne oluje sve učestalije i intenzivnije usred ekstremne, višegodišnje suše.

Guverner Gevin Njusom proglasio je u državi vanredno stanje u sredu, a državni zvaničnici pozvali su građane Kalifornije da izbegavaju putovanja.

Očekuje se da će kiša prestati tokom dana, rekao je Bob Oravek, meteorolog NWS-a, ali prognostičari predviđaju još oluja u nadolazećim danima.

(Kurir.rs/Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track