100 KM OD MOSKVE RUSKA VOJSKA SE OBUČAVA U UPOTREBI IRANSKIH DRONOVA?! Da li je Državni centar za bespilotnu avijaciju maska?
Foto: Shutterstock, Ilustracija

radio slobodna evropa otkriva

100 KM OD MOSKVE RUSKA VOJSKA SE OBUČAVA U UPOTREBI IRANSKIH DRONOVA?! Da li je Državni centar za bespilotnu avijaciju maska?

Planeta -

Na stotinu kilometara od Moskve, u gradu Kolomna, navodi se da postoji poseban poligon za ruske vojnike za upravljanje iranskim bespilotnim letelicama „kamikaze“, kojima Rusija od oktobra izvodi napade na susednu Ukrajinu.

Mnogo bliže navodnom poligonu je, međutim, državni centar za bespilotnu avijaciju, čiji su instruktori u prošlosti učestvovali na takmičenju u kontroli dronova u Iranu.

Ruski državni centar za bespilotnu avijaciju, pod čijim nadzorom i ruski vojnici, kako se navodi, uče kako da upravljaju iranskim bespilotnim letelicama „kamikaze“ ili dronovima Šahed-136, jedina je ruska državna institucija pod čijim okriljem Rusi mogu da se obrazuju i obučavaju da upravljaju bespilotnim letelicama.

Oni su postali važni u strategiji ruskog napada tokom invazije na susednu Ukrajinu. Od oktobra, ruska vojska ih je često koristila za napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu.

Shahed 136, Šahid 136
foto: Shutterstock, Ilustracija

Istraživački novinari projekta Donbas Realii, koji radi u okviru Radija Slobodna Evropa, otkrili su i rusku vojnu bazu u blizini pomenutog državnog centra, koji deluje u sastavu Ministarstva odbrane Rusije, upoređujući slike i Gugl mape, gde je kaže se da su vojnici prvenstveno obučeni za operacije sa pomenutim iranskim bespilotnim letelicama.

U posebnom istraživačkom izveštaju, ukrajinski istraživački novinari iz OurMonei.Lviv i Investigation.Info medija ističu da je Rusija navodno prvo poslala svoje sadašnje iranske operatere dronova na obuku u Iran, gde bi obuka trebalo da se održi pod izgovorom da razna takmičenja. U avgustu je jednom od njih trebalo da pohađaju i četiri instruktora navodnog centra za obuku. Odmah po završetku „takmičenja“ u Iranu, trebalo bi da počnu napadi iranskih dronova na Ukrajinu.

Ipak, testiranje bespilotnih letelica trebalo bi da se odvija i na drugim lokacijama, saznaju mediji uz pomoć starijih slika ruskog Ministarstva odbrane. U blizini centra je veći poligon. Prošle međunarodne vojne vežbe u letovima bespilotnih letelica, koje su se odvijale na tom području 2019. i 2021. godine, takođe ukazuju da ruski vojnici obučavaju rad iranskih bespilotnih letelica u toj oblasti.

Uz pomoć Gugl mapa, istraživači su shvatili da se sa druge strane zgrade nalazi veći poligon koji je nekada pripadao višoj artiljerijskoj školi u Kolmenskom. Pošto je tu pre nekoliko godina održano takmičenje u upravljanju dronovima, pretpostavljaju da je to poligon za letove dronova. Pošto su instruktori Državnog centra obučavani u Iranu, istraživački novinari Radija Svoboda, koji su učestvovali u projektu, pretpostavljaju da se na poligonu uče i operacije iranskih kamikaza.

Dronovi kamikaze, Geran-2, Šahid 136
foto: FOTO: Printscreen Telegram

Saradnja između Rusije i Irana se produbila tokom rata. U početku su i Rusija i Iran negirali saradnju, ali je u novembru iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan potvrdio saradnju, ali je rekao da je Iran već isporučio svoje dronove Rusiji nekoliko meseci pre napada na Ukrajinu.

Šta su 'iranske kosilice'?

To su mali dronovi snage 50 konja koji lete relativno sporo. Pošto prave jaku buku dok lete, Ukrajinci ih zovu „mopedi“ ili „kosilice“. Zovemo ih i kamikaze. Zvanično su to dronovi Shahed-136, koji su jedan od najnovijih proizvoda HESE-a. Zvanično su počeli da se koriste u iranskoj vojsci 2021. godine, prvi put su prikazani na video snimku u decembru 2021. godine.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track