"SMRTONOSNA ŽENA" IZLAZI NA SLOBODU: Ana se infiltrirala i ŠPIJUNIRALA američku obaveštajnu zajednicu, zvali je "kraljica Kube"
Foto: Twitter/Beatriz_Lopez80

"idealista i antiamerikanac"

"SMRTONOSNA ŽENA" IZLAZI NA SLOBODU: Ana se infiltrirala i ŠPIJUNIRALA američku obaveštajnu zajednicu, zvali je "kraljica Kube"

Planeta -

Žena po imenu Ana Belen Montes, koja se infiltrirala u američku obaveštajnu zajednicu i provela godine špijunirajući za kubanski režim Kastra, biće puštena iz zatvora ovog meseca.

Život Ane Belen Montes je kao saga iz špijunskog romana: šifrovane poruke, tajni sastanci sa zvaničnicima, tajna prerušavanja.

Naime, zvaničnici FBI opisali su Aninu priču kao „klasičnu priču o regrutovanju“.

Nakon što je diplomirala na Univerzitetu Virdžinije i magistrirala na Univerzitetu Džon Hopkins, Montesova je radila na činovničkom poslu u Ministarstvu pravde 1984. godine kada su njeni kritični stavovi o politici američke vlade prema Centralnoj Americi privukli pažnju Kubanaca, koji su mislili da bi ona bila savršena za njihov posao zbog njene ostrašćenosti, prenosi NBC.

Nakon sastanka sa njima, Ana je pristala da pomogne Kubi i uspela je da dobije posao u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji, ključnom proizvođaču obaveštajnih podataka za Pentagon, 1985. godine.

"Njen razlog za špijuniranje nije nužno bio prokubanski, ne bih je opisao kao socijalistu, komunistu ili marksistkinju, mislim da je više idealista i antiamerikanac“, rekao je bivši agent FBI Piter Lap, glavni istražitelj Biroa za njen slučaj.

"Od dana kada je ušla u DIA, bila je u potpunosti regrutovana, samo je otišla u DIA radi špijuniranja za kubansku obaveštajnu službu."

Montes je postala vodeći kubanski analitičar DIA-e i bila je poznata u celoj američkoj obaveštajnoj zajednici po svojoj stručnosti. Međutim, sve vreme je puštala poverljive američke vojne informacije i namerno iskrivljavala stavove vlade o Kubi.

Da bi izbegla otkrivanje, Montes nikada nije uklanjala nijedan dokument sa posla, elektronski ili u štampanom obliku. Umesto toga, zadržala bi detalje u svojoj glavi i otišla kući i otkucala ih na svom laptopu, rekao je FBI. Zatim bi prenela informacije na šifrovane diskove. Nakon što je od Kubanaca dobila instrukcije u šiframa preko kratkotalasnog radija, sastajala bi se sa svojim rukovaocem i predavala diskove.

Skot Karmajkl je bio prvi istražitelj DIA koji je sumnjao da bi Montes mogla da bude izdajnik. U intervjuu iz 2007. rekao je da je Montes bila idealan špijun 16 godina, napredujući kroz činove u DIA-i kao uzorni službenik.

"Ona je zaista bila profesionalni špijun, ozbiljno se bavila poslom“, rekao je Karmajkl.

Bivši istražitelj DIA-e Kris Simons rekao je da je Montes bila plodna i efikasna u davanju štetnih obaveštajnih podataka Kubancima i da se sumnjiči da je te infrmacije prodavala i drugim neprijateljima SAD

"Mnogi špijuni su istorijski odustajali od informacija, ali ona je više puta pokušavala da ubije Amerikance u borbi. Veoma smrtonosna žena, veoma opasna žena", rekao je on.

Istražitelji veruju da je Montes pružila informacije koje su dovele do ubistva američke zelene beretke zajedno sa vojnicima koji su obučavani u Salvadoru. Tužioci su rekli da je ona bila umešana u zloglasno obaranje nenaoružanih aviona „Braća u spasavanju“ 1996. godine, kada su kubanski borbeni piloti ubili četiri kubanska Amerikanca iznad međunarodnih voda.

"To je bio njen tim, radila je sa kubanskom vladom koja je hladnokrvno ubijala američke građane“, rekao je Lap. "Dakle, ona nije povukla okidač, ali je bila saučesnik."

Lap je rekao da su dva kubanska detektora dala ključne detalje koji su FBI doveli do Montes. Koristeći nalog FISA-e, Lap je nekoliko puta pretražio njen stan u Vašingtonu i pronašao kratkotalasni radio koji je koristila za primanje kodiranih poruka sa Kube i laptop koji je sadržavao poruke za i od njenih kubanskih rukovalaca,

Takođe su otkriveni detalji o strogo tajnom odbrambenom programu i pravom identitetu američkog špijuna na Kubi kojeg je Montes otkrila. Tužioci su rekli da je ona na kraju otkrila četiri američka špijuna na Kubi.

Dvoje Aninih braće i sestara zapravo rade za FBI, uključujući i sestru koja je u jedinici koja traži kubanske špijune.

"Verujem da ima krv na svojim rukama“, rekao je Lap. „Ana je zaista izdala ne samo našu zemlju i vladu, već i porodicu Montes.

"Činjenica da je mogla da prevari sopstvenu porodicu, od kojih dvoje rade za Biro, pokazuje kakva je ona vrsta kameleona, a znamo da ne oseća apsolutno nikakvo kajanje“, rekao je Simons.

Vlasti su saopštile da je Montes bila voljna da otkrije američke ratne planove u Avganistanu neposredno pre njenog hapšenja, ali je njenom lukavstvu došao kraj kada ju je 21. septembra 2001. uhapsio FBI, samo 10 dana nakon napada 11. septembra.

Montes se izjasnila krivom 2002. godine i provela je poslednje 22 godine u zatvoru maksimalne bezbednosti u Teksasu. Sada ima 65 godina, a trebalo bi da bude puštena u nedelju, navodi se u zapisima Federalnog zavoda za zatvore.

"Reći ću da mislim da je prilično srećna što izlazi iz zatvora, nema mnogo špijuna ovog kalibra koji izlaze iz zatvora i iskreno, mogla je da provede ostatak svog života u zatvoru, iskreno, ja bih sam to više voleo", rekao je Lap.

(Kurir.rs/NBCNews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja