KATAKLIZMA U AUSTRALIJI: Bujica nosi domaće životinje, kuće poplavljene, a neka naselja odsečena od sveta! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

ciklon la nina

KATAKLIZMA U AUSTRALIJI: Bujica nosi domaće životinje, kuće poplavljene, a neka naselja odsečena od sveta! VIDEO

Planeta -

Rekordne poplave izazvale su pustoš u državi Zapadna Australija poslednjih dana i imale razoran uticaj na neke tamošnje gradove, rekao je australijski premijer Entoni Albanez. Službe za hitne slučajeve nazvale su to najvećom poplavom koju je država ikada videla.

Albanese je upozorio da je do nekih poplavljenih područja teško doći, dodajući da mnoge pogođene zajednice nemaju resurse da se izbore sa posledicama poplava.

Jedan od najteže pogođenih gradova je Ficroi Crossing, gde su stanovnici morali da čekaju da se vlažna pista osuši pre nego što su vojni avioni mogli da donesu zalihe. Iako su najgore padavine utihnule, neki gradovi bi u narednih nekoliko dana i dalje mogli da budu odsečeni od sveta, upozorile su nadležne službe.

Tokom protekle dve godine, Australiju su više puta pogađale jake kiše izazvane klimatskim ciklusom La Nina. U novembru prošle godine, neke delove istočne Australije pogodile su iznenadne poplave, koje su u nekim ruralnim gradovima srušile čitave kuće s temelja.

Desetinama hiljada stanovnika Sidneja prethodno je naređeno da se evakuišu u julu kada su vode poplavile predgrađe priobalnog grada, a u martu su poplave na istočnoj obali zemlje izazvane olujama u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu odnele više od 20 života.

Australijski istraživači su nekoliko puta upozoravali da klimatske promene povećavaju rizik od prirodnih katastrofa.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track