POLJSKA POSTAJE TENKOVSKA SILA ZAPADNE EVROPE SA 1.360 TENKOVA: Osim M1 Abramsa i K-2 kupuje 96 borbenih helikoptera Apač
Foto: Shutterstock

naoružavanje

POLJSKA POSTAJE TENKOVSKA SILA ZAPADNE EVROPE SA 1.360 TENKOVA: Osim M1 Abramsa i K-2 kupuje 96 borbenih helikoptera Apač

Planeta -

Poljska planira da postane najveća tenkovska sila u zapadnoj Evropi sa više od 1.000 tenkova američke i južnokorejskve proizvodnje koja ova članica NATO sve više nabavlja zbog rata u Ukrajini.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak potpisao je 4. januara ugovor vredan 1,4 milijarde dolara za kuppvinu dodatnih 116 tenkova M1A1 Abrams sa pratećom opremom i rezervnim delovima.

Osim novih 116 tenkova M1A1 Abrams biće nabavljeno i 12 vozila za izvlačenje M882, 8 M1074 lansirnih mostova, 6 komandnih vozila M 577 i 26 mobilne radionicekao i vozila za vezu na šasiji terenaca HMMWW kao i paket za obuku i rezervne delove.

tenkovi, abrmas, Poljska, istk evrope, Biciklisti
foto: Printscreen/Twitter

Inače Varšava je još prole godine 2022. nabavila 250 tenkova M1A1 Abrams koji su isporučeni Varašvi i 26 vozila za izvlačenje M88A2.

Novi paket od 116 tenkova M1 A1 Abrams biće u verziji FEP (Firepover Enhancement Package), koji će biti prilagođeni zahtevima Oružanih snaga Poljske, zajedno sa pratećom opremom. Poljskoj će ovi tenkovi biti isporučeni u periodu 2023-2024.

Zeleno svetlo Vašingtona dato je u decembru 2022. a osim tenkova biće isporučeno i 250,000 tenkoviskih granta od čega će njih 112.000 biti potkalibarnih sa jezgrom od osiromašenog uranijuma.

Kako javljaju poljski vojni mediji ispruka municije za tenkove odvijaće se u dve faze u prvoj biće isporučene potkalibarne HEAT/HEAT i visokoeksplozivne, a onda i nove M829 za probijanje oklopa i KSM1147 potaklibarnih koji će biti nove, a ne isporučene Poljskoj iz skladišta.

tenkovi, abrmas, Poljska, istk evrope, Biciklisti
foto: Printscreen/Twitter

Ono što treba dodati jeste da američki abramski kako prethodni i tako novi neće biti nanovo proizvedeni već se radi o tenkovima iz američkih viškova koji će u Limi-Ohajo i vojnom depou Aniston biti generalno remnotovani, zamenjeni svi uređaji i sklopovi na tenku i faktički postaju novi

IOno što je interesantno kad svi američki tenkovi budu isporučeni biće u verziji M1A2 verzija SEPv3 čija isporuka je zakazana za 2025 i 2026 i sa njima biće naoružana 1. oklopna brigada koja pripada 18. mehanizovanoj diviziji, a koja je do prošle godine bila naoružana tenkovima T-72M1 i PT-91 -poljska modifikacija T-72.

Obuka posada, mehaničara odvija se u Centru za obuku pripadnika kopnene vojske u Pozanju, gde obuku izvode američki instruktori. Obuka se za sad ne izvodi na Poljskim tenkovima, nego je od Pentagona iznajmljeno 28 tenkova M1A2 SEPv2.

Poljska
foto: EPA-EFE/Adam Warøawa

K-2

Inače početkom decembra 2022. poljski predsednik Adžej Duda i ministar odbrane Mariuš Blaščak prisustvovali su lučkom gradu Gdanjsk gde su iz Južen Koreje stigli prvi tenkovi K-2 Black Panther i prve samohodne haubice K-9 Thunder

Inače u julu mesecu Polsjka je sa Južnom Korejom potpisala sporazum sa kompanijom Hjundaji o isporuci 1.000 tenkova K 2, plus inženjerijskih i vozila za podršku, kao i zalihu municije.

Ukupno u prvoj fazi Poljska je kupila 180 tenkova K2 koji će biti isporučeni u periodu od 2022-2025. U ovoj prvoj fazi naručeno je i 212 samohodnih haubica K-9 koje će biti isporučene u periodu od 2022-2026. Inače Poljska je već sarađivala sa Južnom Korejom na svojoj samohodnoj haubici Krab kalibra 155 mm koja ima telo južnokrejske K 9 i top i kupolu britanske AS-90 Brave Hart. Ukupno Poljska će imati 672 samohodne haubice K-9 kada se kompletna nabavka završi.

Osim tenkova i samohodne artiljerije, pored nabavljenih HIMARS-a Poljska je nabavila i 18 višecevnih bacača raketa samohodnij K239 Čunmo, koji će ove 2023. već ući u naoružanje i integrisani sa poljskim teretnjacima JELCZ. U ovom paketu stiže i 48 školsko brobenih aviona T-50 Golde eagle

Vrednost posla sa Južnom Korejom ocenjena je na 5,7 milijardi dolara.

Poljska
foto: EPA-EFE/Adam Warøawa

Poljska postaje drugi najveći korisnik Apača

Poljska je od svog ulaska u NATO 1999 godine važila za najodanijeg saveznika SAD. Poljska vojska je učestovvala na strani SAD u sukobu u Avganistanu 2001-2021, kao i što je 2003 poslala specijalne jednice u invaziju na Irak. Značaj Poljske porasato je posebno januara 2022. kada se osetilo da se sprema ruska vojna invazija na Ukrajinu. Kada je došlo do nje Poljska je postala ključna zemlja preko koje se Kijevu isporučuje vojna oprema i naoružanje, a u zemlji je povećan broj američkih vojnika i teške borbene tehnike tenkova, borbenih vozila pešadije, lovačkih aviona i PVO sistema Patriot.

U martu 2022. donesen je novi zakon prema kome će Poljska za potrebe odbrane trošiti tri posto BDP od 2023 do 2030. godine. Zbog značaja koji ima na istočnom krilu NATO pakta Poljska je počela da ulaže značajna sredstva u nabavku nove opreme.

NATO, NATO vežba, Krivolak, Severna Makedonija, Brzi odgovor 22, AH-64 Apač, Američkeki helikopter, helikopter
foto: EPA / Georgi Licovski

Poljska inače sa SAD ima čak guvora prodaje naoružanja u vrednosti od 20 milijardi dolara. Osim prodaje tenkova M1A2 Abrams tu je prodaja protivoklopnih raketa SDževelin, 32 borbena lovca 5. generacije F-35A Lighting II, HIMARS, prezerven delove za lovce F-16, rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120C-7 (AMRAAM) i integrisani vazdušni i raketni (IAMD) sistem borbene komande (IBCS) za Patriot konfiguracija-3+ sa modernizovanim senzorima i komponentama.

Poljska je 12. septembra 2022. zvanično zatražila 96 jurišnih helikoptera AH-64E Apač, što je posao vredan više od 7 milijardi dolara. Ako se zaključi, ova akvizicija će učiniti Poljsku drugim najvećim korisnikom Apača na svetu, iza samo Sjedinjenih Država.

I Poljska spremna da isporuči tenkove Leopard 2 Ukrajini

Poljska bi mogla da prebaci tenkove Leopard 2 Ukrajini, ali samo ako to bude deo veće koalicije država koje doniraju Leoparde ,saopštio je poljski premijer Matevš Moravjecki na konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Mariušom Blaščakom

Poljski premijer je otkrio da se poslednjih nedelja vode razgovori o prebacivanju tenkova Leopard 2 u Ukrajinu. On je rekao da za sada nije doneta nikakva odluka, ali je dodao da će za nekoliko dana biti dodatnih informacija. Sledeći međunarodni samit posvećen slanju vojne pomoći Ukrajini održaće se u Ramštajnu u Nemačkoj 20. januara. Nemačka bi morala da odustane pre nego što dođe do bilo kakvog koalicionog dogovora o transferu tenkova nemačke proizvodnje Leopard.

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track