KO SU IRANCI KOJI SU OBEŠENI ZBOG PROTESTA: Jedan prvak u karateu, a drugi dečiji trener! Porodice zanemele
Foto: EPA Iranian State Tv Irinn

smrtna kazna

KO SU IRANCI KOJI SU OBEŠENI ZBOG PROTESTA: Jedan prvak u karateu, a drugi dečiji trener! Porodice zanemele

Planeta -

U Iranu su u subotu obešena dvojica muškaraca, Mohammad Mehdia Karami i Seyyed Mohammad Hosseini, zbog navodnog ubistva pripadnika bezbednosnih snaga tokom protesta širom zemlje koji su usledili posle smrti 22-godišnje Kurdske Iranke Mahse Amini 16. septembra.

Dvojica muškaraca pogubljenih u subotu osuđena su za ubistvo pripadnika paravojne milicije Basidži. Još dvoje je osuđeno na smrt u istom predmetu, dok je 11 osoba osuđeno na zatvorske kazne. Jedan od pogubljenih momaka je bio prvak u karateu, a drugi dečiji trener.

Mohammad Hossein Aghasi, advokat koji je branio Karamija, objavio je na Twitteru da Karami nije dobio konačna prava razgovarati sa svojom porodicom prije pogubljenja. Advokat je dodao da je Karami u sredu započeo štrajk glađu protiv zvaničnika koji nisu dopustili Aghasiju da ga zastupa.

Čak 41 demonstrant osuđen je na smrt u poslednjih nekoliko meseci, prema izjavama iranskih zvaničnika i iranskih medija, ali broj bi mogao biti puno veći.

Seyyed Mohammad Hosseini, Mohammad Mehdia Karami
foto: EPA Iranian State Tv Irinn

Porodica neutešna

Karami (21) bio je iransko-kurdski prvak u karateu. Njegov bratić rekao je za CNN da je Karami bio hrabar i inteligentan mladić koji se počeo baviti karateom s 11 godina. Pridružio se iranskoj mladoj reprezentaciji i kasnije pobijedio na državnom prvenstvu.

Prošlog meseca Karamijevi roditelji objavili su snimak na društvenim mrežama moleći državu da mu poštedi život. Njegov otac je rekao: "Moj sin je među iranskim prvacima u karateu, ima nekoliko državnih naslova i bio je četvrti član iranske reprezentacije. Molim vas da ukinete nalog za pogubljenje."

Karami je osuđen 5. decembra, manje od sedam dana nakon početka suđenja u Teheranu za navodno ubistvo pripadnika paravojske.

"Svako jutro idem na sud i u zatvor, a zatim besciljno hodam ulicama. Jutros sam otišao u zatvor, ali pomoćnika tužioca koji je smešten u zatvoru nije bilo. Rekli su mi da moram prestati ići tamo ako se moj slučaj odnosi na proteste. Ne daju vam nikakav odgovor. Svake noći sam prestravljen da će mi saopšiti vest o pogubljenju mog deteta. Izgubio sam nadu, osudili su moje dtete na smrt i mogli bi ga pogubiti svakog trenutka", rekao je Karamijev otac pre nego su mu pogubili sina.

Seyyed Mohammad Hosseini (20) ostao je zapamćen po volontiranju s decom njemačke parlamentarke Ye-One Rhie koja je zagovarala njegov slučaj.

"Priča o Hosseiniju je tako tužna. Izgubio je oba roditelja, svakog četvrtka posjećivao je njihove grobove. On besplatno trenira djecu", objavila je Ye-One Rhie na Twitteru.

Hosseini je uhapšen na putu prema grobovima svojih roditelja. Njegov brat je takođe odveden i niko mu se nije javio, rekla je nemačka političarka korejskih korena. Hosseini je osuđen na istom ročištu kao i Karami te još dvojica muškaraca koji su takođe osuđeni na smrt, Hamid Ghare-Hasalou i Hossein Mohammadi.

Presude su se temeljile na iznuđenim priznanjima.

"Pre početka grupnog suđenja, državni mediji emitirali su iznuđena priznanja optuženih i opisali ih kao ubice, kršeći njihova prava na presumpciju nevinosti i slobodu od mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja", objavili su strain mediji.

Iran mora prestati s nasiljem

Visoke diplomate su osudili pogubljenja i pozvali Iran da odmah prestane sa izvršavanjem smrtnih kazni protiv demonstranata i poništi postojeće presude.

"Ovo je još jedan znak nasilne represije iranskih vlasti nad civilnim demonstracijama", rekao jeŽozep Borelj u saopštenju.

Specijalni američki izaslanik za Iran Robert Malley takođe je osudio pogubljenja, rekavši da su usledila "lažna suđenja". "Ova pogubljenja moraju prestati", napisao je Malley na Twitteru.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track