STOLTENBERG UPOZORAVA: Kina i Rusija su se ujedinile! Žele drugačiji svetski poredak i ruše našu veru u slobodu i demokratiju
Foto: AP Zhang Ling, AP Mikhail Klimentyev, EPA Clemens Bilan

zabrinut

STOLTENBERG UPOZORAVA: Kina i Rusija su se ujedinile! Žele drugačiji svetski poredak i ruše našu veru u slobodu i demokratiju

Planeta -

Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da sve intenzivnija saradnja Rusije i Kine ugrožava svetski poredak koji su uspostavile zapadne zemlje.

"Ujedinilo ih je to što žele drugačiji svetski poredak. Činjenica je da oni ne dele naše vrednosti i pokušavaju da brane interese koji narušavaju našu veru u slobodu i demokratiju. U ovom opasnom svetu, zemlje Alijanse moraju se držati zajedno", rekao je on na konferenciji u Norveškoj.

On je primetio da je glavni dokaz ujedinjenja dve države bilo odbijanje Pekinga da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini.

"Nasuprot, Kina promoviše ruski narativ, prebacujući krivicu za nastalu situaciju na NATO i na početku je podržala zahtev Moskve da Alijansa zatvori vrata za nove članove", istakao je Stoltenberg.

Pored toga, sekretar je podvukao produbljivanje odnosa Rusije i Kine u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin 30. decembra održao je video-konferenciju sa kineskim liderom Si Đinpingtom. Ruski lider je istakao da odnosi dve zemlje pokazuju zrelost i stabilnost u svetlu rastućih geopolitičkih tenzija, a takođe je pozvao kineskog predsednika da sledeće godine poseti Moskvu.

Sa druge strane, Si je kazao da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite suvereniteta i bezbednosti dve zemlje.

Kurir.rs/AntenaM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track