PROVALJENI TAJNI DOKUMENTI ROMANA ABRAMOVIČA: Da bi izgegao sankcije, ruski milijarder sve pare prebacio na svojih sedmoro dece
Foto: AP

muljanje

PROVALJENI TAJNI DOKUMENTI ROMANA ABRAMOVIČA: Da bi izgegao sankcije, ruski milijarder sve pare prebacio na svojih sedmoro dece

Planeta -

Tajni dokumenti otkrivaju kako je ruski milijarder Roman Abramovič do poslednjeg trenutka pokušavao da sakrije svoje ogromne milijarde na sve moguće i nemoguće načine kako bi izbegao sankcije, pa čak i u trenutku kada su ruske bombe padale na Kijev. Kako je otkrio britanski Gardijan, koji je analizirao veoma obimnu poverljivu dokumentaciju, ruski bogataš je u zoru rata u Ukrajini „sveobuhvatno reorganizovao” svoje ofšor fondacije, koje čuvaju milijarde, i prebacio ih na svoje sedmoro dece. To se dogodilo tri nedelje pre početka ruskog napada na Ukrajinu, kada je Zapad zapretio ruskim oligarsima konfiskacijom imovine ako Vladimir Putin krene u agresiju na drugu zemlju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Enric Fontcuberta

Dokumenti nude snimak bogatstva oligarha uoči invazije i ilustruju kako su njegove fondacije vodile bezbrojne mreže kompanija u tajnim jurisdikcijama i finansirale ekstravagantan način života. Decenijama je mreža povereničkih kompanija omogućavala Abramoviču i njegovoj porodici da žive na visokoj strani: od kupovine aviona - Boeing 787 Dreamliner i nekoliko Erbasovih helikoptera - do plaćanja pop zvezdi Prinsu za privatni koncert na Karibima.

Manevar promene vlasništva omogućio je Abramovičevoj deci, od kojih najmlađe ima devet godina, pristup imovini fondacija u vrednosti od najmanje četiri milijarde dolara, iako bi ukupna vrednost mogla da bude mnogo veća, navodi Gardijan.

Abramovičeva deca su tako postala stvarni vlasnici bogatstva, koje uključuje luksuzne nekretnine i flotu superjahti, helikoptera i privatnih aviona. Stručnjaci za sankcije smatraju da bi ova reorganizacija fondacija mogla da zakomplikuje primenu sankcija protiv ruskog oligarha, pa čak i da spreči pokušaje zamrzavanja imovine. Ovo otkriće postavlja pitanje da li će Abramovičeva deca takođe biti predmet zamrzavanja imovine. U stvari, za razliku od članova porodica nekih od Putinovih najbližih savetnika, mnoge porodice oligarha koji su pod sankcijama izbegle su ograničenja.

Kao što je poznato, Vlada Velike Britanije i Evropska komisija proglasile su Abramoviča Putina za oligarha i uvele mu sankcije u martu 2022. godine zbog beneficija koje je stekao zahvaljujući bliskim odnosima sa Putinom. Abramovič je negirao finansijske veze sa Kremljom i podneo pravne korake za poništavanje mera EU. Zanimljivo je da bogataš, koji pored ruskog ima i izraelsko i portugalsko državljanstvo, nije stavljen na američku listu sankcionisanih lica.

„Njujork tajms” je pisao da je biznismen koristio fiktivne kompanije da „tiho ulaže milijarde dolara u istaknute američke investicione fondove i privatne kapitalne kompanije”. On nije dobio američke sankcije jer je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski navodno tražio od Bele kuće da ga poštedi nakon što se biznismen pojavio kao nezvanični posrednik u mirovnim pregovorima na početku rata. Iako je Zelenski u to vreme verovao da bi Abramovič mogao da pomogne u mirovnim pregovorima, američki zvaničnici su za Vol strit džornal rekli da „nemaju razloga da veruju da je Abramovič bio od posebne pomoći u razgovorima između ukrajinske i ruske vlade, a obaveštajne procene, zapravo, sugeriše drugačije“.

Dokumenti do kojih je došao Gardijan, a koji pokazuju Abramovičeve finansijske manevre, izgleda da su hakovani u kiparskog ofšor provajdera koji upravlja Abramovičevim fondacijama, a anonimno su poslati britanskim novinama. Dosijei ilustruju kako je Abramovič decenijama koristio netransparentne strukture poverenja da zaštiti svoje bogatstvo u tajnim ofšor destinacijama i ukazuju na izazove sa kojima se zapadne vlasti suočavaju u probijanju ovih složenih struktura da bi sprovele sankcije.

Abramovičevi finansijski fondovi su se našli pod velikom lupom od invazije. Vlasti u Džersiju pokušale su da zamrznu 7 milijardi dolara imovine Kanalskih ostrva, dok su SAD zaplenile dva njegova privatna aviona zbog kršenja izvozne kontrole.

Roman Abramovič
foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

FBI je tada u sudskim podnescima naveo da veruje da je Abramovič reorganizovao dve fondacije, od kojih je jedna držala zaplenjene avione, i prenela ih deci. Međutim, procureli dosijei ukazuju da je reorganizacija bila mnogo sistematičnija. Neposredno pre ruske invazije u februaru 2022, Abramovič je uklonjen kao korisnik dve fondacije koje je identifikovao FBI. U međuvremenu, njegova deca su imenovana kao korisnici osam dodatnih fondacija osnovanih za njihovog oca. Jasno je da je to urađeno da bi se izbegle sankcije, ali po mišljenju stručnjaka, ovakvi pravni potezi nisu bili protivzakoniti. Restrukturiranje Abramovičevih fondacija bi stoga moglo predstavljati problem za stvarno sankcionisanje.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track