ISPRAVKA Ne, Bridžit Makron nije predložila da se toranj Notr Dama redizajnira tako da podseća na pozlaćene muške genitalije
Foto: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

ISPRAVKA Ne, Bridžit Makron nije predložila da se toranj Notr Dama redizajnira tako da podseća na pozlaćene muške genitalije

Planeta -

ISPRAVKA

Iako je prvobitno objavljeno (8.1.2023) da je Brižit Makron predlagala da krov crkve Notr Dam bude u obliku "falusa sa zlatnim loptama", istina je da je ovaj odlomak iz memoara bivše francuske ministarke kulture, Rozeln Bašelo, pogrešno prootumačen, piše Fake News Tragač.

Naime, strani, a potom i domaći mediji pogrešno su protumačili odlomak iz pomenute knjige jer je bivša ministarka napisala kako je to bio jedan od predloga za obnovu Notr Dama koji joj je prva dama francuske pokazala, a ne predlog koji je došao direktno od nje. Francuski portal za utvrđivanje činjenica CheckNews dobio je potvrde i od Rozalen Bešalo i iz kabineta supruge predsednika Francuske da se ne radi o predlogu Brižit Makron.

Rozelin Bašelot (76), koju je predsednik Makron smenio prošle godine, otvoreno se suprotstavila pokušajima da se krov crkve obnovi nekim modernističkim projektom.

Konačan dizajn obnove je potvrđen u julu 2020. godine, Makronova vlada je izrazila svoje razočarenje odlukom nakon, da će toranj biti ponovo izgrađen po ugledu na original.

Notr Dam, Pariz, Francuska, pandemija, koronavirus
foto: EPA / Mohammed Badra

Ona je takođe navela da je Makronova vlada optužila da „radi ono što sama želi“ u vezi sa obnovom.

„Kada sam se vratila u ministarstvo, kancelarija je bila u stanju nervoze: Jelisejska palata je sanjala o „arhitektonskom gestu“ i optuživala me da radim ono što želim“, piše ona

„Ne žalim zbog ove neposlušnosti kada mi na ručku sa Brižit Makron, nekoliko dana kasnije, pokazala projekat na čijem vrhu je neka vrsta uspravnog falusa sa bazom okruženom zlatnim kuglicama. Bio je to jedan od brojnih karakterističnih dizajna koje su predložile arhitekte, nakon što je predsednik Makron otvoreno podržao „savremeni arhitektonski gest... pošto toranj nije bio deo prvobitne katedrale“.

Jedan takav predlog britanskog arhitekte Lorda Fostera uključivao je transformaciju tornja u „super tanku iglu koja dodiruje nebeske oblake“.

Drugi podnesci međunarodnih arhitekata uključuju ideju Aleksandra Šasanga koji je predložio modernu staklenu prizmu, dok je arhitekta Matje Leaner predložio dizajn nalik plamenu.

Ponovno otvaranje katedrale Notr Dam trebalo bi da se obavi u Parizu 2024.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track