SAD odobrile napade na svoje ambasade u Kairu i Bengaziju

Vikiliks

SAD odobrile napade na svoje ambasade u Kairu i Bengaziju

Planeta -
Asanž optužio američke vlasti da ugrožavaju bezbednost svih diplomatskih misija time što podržavaju kordon britanske policije oko ambasade Ekvadora u Londonu

VAŠINGTON - Internet sajt "Vikiliks" optužio je danas SAD da su prećutno odobrile napade na njihove ambasade time što su podržale opsadu Džulijana Asanža, osnivača tog sajta koji se bavi objavljivanjem poverljivih informacija, dokumenata i snimaka.

Asanž, australijski aktivista koji je osnovao "Vikiliks" da bi se borio protiv tajnovitosti vlada, krije se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je optužen za silovanje, prenosi AFP. Demonstranti su u utorak napali američku ambasadu u Kairu, gnevni zbog filma kojim se, prema njihovom mišljenju, vređa islam, dok su naoružani ekstremisti napali američki konzulat u Bengaziju i ubili ambasadora i još troje diplomata.

"Vikiliks" je optužio američke vlasti da ugrožavaju bezbednost svih diplomatskih misija time što podržavaju kordon britanske policije oko ambasade Ekvadora u Londonu."SAD su prihvatanjem britanske opsade ekvadorske ambasade u Londonu prećutno podržale napade na ambasade širom sveta", poručio je "Vikiliks" u poruci na "Tviteru", preneo je AFP.

Asanž je u junu pobegao u ambasadu pošto je iscrpeo sva pravna sredstva da ospori izručenje Švedskoj. On strahuje da će ga Švedska izručiti Americi, gde bi, kako tvrdi, mogao biti optužen za izdaju zbog toga što je njegov sajt objavio tajnu američku diplomatsku prepisku i ratne izveštaje iz Iraka i Avganistana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track