POLJSKA FORMIRA NOVU 1. PEŠADIJSKU DIVIZIJU: Imaće južnokorejske tenkove i haubice, a pokrivaće granicu prema Belorusiji!
Foto: Printscreen/Youtube

ambiciozni planovi

POLJSKA FORMIRA NOVU 1. PEŠADIJSKU DIVIZIJU: Imaće južnokorejske tenkove i haubice, a pokrivaće granicu prema Belorusiji!

Planeta -

Ministar nacionalne odbrane Poljske mariuš Blaščak saopštio je da ta država napravi 1. pešadijsku diviziju koja će kako je sapšteno biti razmeštena na istoku zemlje prema Belorusiji i prema ukrajinskoj granici.

Kako je saopšteno sedište nove divizije biće u Ceranovu. Ono što je interesantno jeste da će u sastavu ove divizije biti i tenkovski bataljon. Opunomoćenik za formiranje divizije postao je brigadni general Norbert Ivanovski.

Kako javljaju poljski mediji 1. pešadijska divizija biće opremljena poptuno novom opremom. Od oklopa južnokorejskim tenkovima K-2 i samohodnim haubicama K-9 koje su početkom decembra 2022. stigle u Gdanjsk, a ceo proces isporuka tenkova i haubica biće završena 2026.

Osim samohotki tu će biti i artiljerijskim raketnim bacačima WR-40 Langusta, koji se nalaze u naoružanju poljske vojske od 2010. i automatskim bacačima raketa kalibra 120 mm RAK koji se nalaze montirani na borbena vozila točkaše Patria-odnosno poljsku verziju Rosomak.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track