ZAVRŠENA ISTRAGA PROTIV DONALDA TRAMPA: Velika porota u Džordžiji treba da donese odluku
Foto: AP/Andrew Harnik

mešanje u predsedničke izbore 2020.

ZAVRŠENA ISTRAGA PROTIV DONALDA TRAMPA: Velika porota u Džordžiji treba da donese odluku

Planeta -

Specijalna velika porota iz Atlante u Džordžiji, koja je istraživala pritisak bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih saveznika da promene ishod predsedničkih izbora u ovoj republikanskoj državi, završila je svoj posao i daće preporuke, navodi se u sudskom podnesku.

Prema komplikovanom zakonu Džordžije, specijalna velika porota može izdati izveštaj u kojem preporučuje dalje sudske radnje nakon što njen rad bude završen. U ovom slučaju, Donald Tramp i njegovi protivnici čekaju da vide da li će okružni tužilac okruga Fulton preporučiti da li da podignu optužnicu ili ne.

Tužilac Fani Vils će, na osnovu preporuka specijalne velike porote, odlučiti da li će pozvati redovnu veliku porotu da potvrdi ili odbaci optužnice.

Nakon što je izgubio na izborima 2020. od demokrate Džoa Bajdena, Tramp je ubedio republikanske državne zvaničnike u Džordžiji da mu pronađu nedostajući broj glasova kako bi mogao da proglasi pobedu.

Rečeno mu je da to nije slučaj, ali je odbio da bude ubeđen. U vatru je takođe poslao svoje saveznike i saradnike, uključujući republikanskog senatora iz Južne Karoline Lindzi Grema i bivšeg advokata Rudija Đulijanija.

Najveći republikanci Džordžije, predvođeni guvernerom Brajanom Kempom, ostali su nepokolebljivi, što je navelo Trampa da ih vređa na društvenim mrežama i drugde. Kasnije je napao i obične izborne zvaničnike u zemlji, kojima su tada njegovi sledbenici pretili fizičkim nasiljem ili smrću.

Tramp je samo postigao da se protiv njega pokrene istraga, a republikanci su izgubili izbore za savezni senat.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track