"ZAPAD DRŽI KINU U ŠACI" Samo stranci mogu da izazovu RAT NA TAJVANU: SAD su uvek pobeđivale, ali jedna najava Kine promenila sve!
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"ZAPAD DRŽI KINU U ŠACI" Samo stranci mogu da izazovu RAT NA TAJVANU: SAD su uvek pobeđivale, ali jedna najava Kine promenila sve!

Planeta -

Tajvanske vlasti oštro kritikuju nove vojne vežbe u okolini ostrva. Sekretarijat za odbranu navodi da je registrovao 57 kineskih aviona kako sprovode manevre u blizini Tajvana.

Kina je sprovela vojne vežbe u blizini Tajvana koji je tada dočekao nemačku delegaciju.

U vojnoj vežbi su učestvovali vojno vazduhoplovstvo i mornarica. Kako je saopština kineska policija, oni su to uradili u cilju da se testira borbeni kapacitet i da se odgovori akcijama spoljnih sila i separatističkih snaga za nezavisnost Tajvana.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Dr Sanja Arežina, stručnjak za Kinu i autor knjige "Kina u Evropi" i Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije.

- Postoje tri glavna razloga zbog čega je Tajvan toliko važan. Prva je da iz ugla Kine, Tajvan predstavlja prvu liniju odbrane, a ako posmatramo sa pozicije SAD, Japana i Australije, imaju mogućnost da nadgledaju i prikupljaju informacije, a posebno one koje se tiču bezbednosnih snaga. Drugi razlog su čipovi. Svega tri svetske kompanije proizvode čipove, to su Južna Koreja, Tajvan i SAD. Ukoliko bi Kina ostvarila potpunu kontrolu nad Tajvanom, to znači da bi Kina mogla, u nekom trenutku, da uvede sankcije Zapadu, isto kao što je i Zapad uvodio njoj. Treći razlog je taj što Zapad može da drži u šaci Kinu po pitanju Tajvana - započeo je Spasić.

Nakon toga, rekao da je da do sukoba može doći samo pod jednim okolnostima.

- Smatram da do sukoba neće doći, osim ako se ne umeša inostrani faktor. U tom slučaju, Kina će čvrsto da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Vrlo je važno da se napomene jedna stvar. Naime, 2016. godine dolazi demokratsko-progresivna partija koja se zalaže za nezavisnost na Tajvanu. Međutim, pre nekoliko nedelja, u svim gradovima je pobedila politička partija Kuomintang. Ta politička partija je protiv nezavisnosti i zalaže se za koncept jedne Kine. To znači da ljudi na Tajvanu znaju da ih nezavisnost gura u rat - rekao je Spasić.

01:15

ZAPAD DRŽI KINU U ŠACI! Tajvanci nemoćni u glasanju protiv RATA: SAD su uvek pobeđivale, ali jedna najava Kine je promenila sve!

Nakon toga, Arežina je pričala o tome šta indikuje simulacija borbe na samom početku 2023. godine.

- Simulacije se vrlo često rade u poboljšanju razumevanja određene situacije i potencijalnog sukoba. To nije ništa novo, pogotovo u sukobima Kine i SAD oko teritorije Tajvana. Ovo nije prvi put da se dogodila simulacija između ovih država, a svaki put bi pobedila Amerika. SAD su i dalje najveća globalna vojna sila, a Kina je najavila da će tek 2027. godine dostići punu vojnu militarizaciju. Napominje se 2026. godina jer se smatra da će tada Kina dovoljno modernizovati svoju vojsku.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track