POD ČIJOM JE KONTROLOM SOLEDAR? Osvajanjem ključnog grada Moskva bi ostvarila VELIKU PREDNOST nakon serije gubitaka
Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

OPREČNE TVRDNJE

POD ČIJOM JE KONTROLOM SOLEDAR? Osvajanjem ključnog grada Moskva bi ostvarila VELIKU PREDNOST nakon serije gubitaka

Planeta -

Ukrajinska vojska negirala je danas da su ruske snage opkolile i osvojile istočni grad Soledar, nakon sinoćnih tvrdnji lidera Vagner grupe, Jevgenija Prigožina, da je preuzet.

Postavlja se pitanje pod čijom je zaista kontrolom Soledar i šta bi osvajanje ovog ključnog grada značilo za Moskvu?

- Jedinice Vagner su preuzele kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kazan u kome se vode borbe. Broj zarobljenika biće saopšten sutra, istakao je on.

Ukrajinska vojska je nakon demanta navela da se intenzitet borbi u tom području može uporediti sa sukobima tokom Drugog svetskog rata

Sergij Čerevati, portparol istočne grupe oružanih snaga Ukrajine tvrdi da to nije istina, prenosi Guardian.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar, tvrdi da su u toku "teške borbe kako bi se sačuvao Soledar".

- Neprijatelj ne obraća pažnju na velike gubitke svog osoblja i nastavlja da napada. Prilazi našim položajima jednostavno su zatrpani telima mrtvih neprijateljskih boraca, rekla je ona.

Ruske snage su se nedavno fokusirale na osvajanje Soledara u okviru ambicija da zauzmu obližnje strateške gradove Bahmut i istočni region Donbas.

Britansko ministarstvo odbrane je reklo ranije da su ruske trupe i borci Vagnera verovatno preuzeli kontrolu nad većinom Soledara nakon četiri dana napredovanja.

U ukrajinskom saopštenju od jutros samo jednom se spominje Soledar, navodeći grad kao jednim od nekoliko područja u Donjecku koji je granatiran.

Situacija oko Soldera za sada ostaje nejasna i nijedna tvrdnja ne može da se proveri nezavisno.

U međuvremenu, objavljen je video snimak na Tviteru, za koji se tvrdi da predstavlja dokaz da se ruske snage nalaze u centru Soledara.

S druge strane, pojavili su se i snimci ukrajinskih vojnika. Navode da se lokalne bitke vode s vremena na vreme, te i da je artiljerija aktivna s obe strane, ali da je situacija još pod kontrolom.

Neki istaknuti ruski vojni blogeri pozvali su na oprez u vezi sa situacijom u Soledaru i naveli da su se tokom noći nastavile intenzivne borbe u centru i na periferiji.

Institut za proučavanje rata takođe je bio oprezan u vezi sa ruskim tvrdnjama, sugerišući prethodne izjave da je grad zauzet, i napominjući da bi se njegov pad mogao pokazati "ograničenom vrednošću" u borbi za Bahmut.

- Čak i uzimajući najizdašnije ruske tvrdnje po nominalnoj vrednosti, zauzimanje Soledara ne bi predstavljalo trenutno opkoljavanje Bahmuta. Kontrola Soledara neće nužno dozvoliti ruskim snagama da ostvare kontrolu nad kritičnim ukrajinskim kopnenim linijama komunikacije prema Bahmutu - saopštio je "Think Tank" u utorak uveče.

Zauzimanje Soledara bi, međutim, bio najveći dobitak Rusije od avgusta, nakon niza ponižavajućih povlačenja tokom većeg dela druge polovine 2022. Ruske snage se bore mesecima da zauzmu Bahmut.

Ali svaka pobeda bi imala veliku cenu, jer su trupe obe strane pretrpele velike gubitke u nekim od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu pre skoro 11 meseci.

Kurir.rs/theguardian.com

Bonus video:

01:54

Petrović: Rusija sa Krimom ima 148,5 miliona stanovnika, Ukrajina nema više od 20 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track