"UKRAJINA ĆE NESTATI?!" General u penziji: Rusi mogu da upotrebe nuklearno oružje manje snage, A LEOPARD JE NEMOĆAN PROTIV CIRKONA
Foto: Printscreen/Kurir TV

usijanje

"UKRAJINA ĆE NESTATI?!" General u penziji: Rusi mogu da upotrebe nuklearno oružje manje snage, A LEOPARD JE NEMOĆAN PROTIV CIRKONA

Planeta -

Ruske trupe pod vođstvom paravojne plaćeničke grupe Vagner, posle žestokih borbi, osvojile su veći deo ukrajinskog grada Soledara, udaljenog samo 15 kilometara od Bahmuta - svojevrsnog štita istoka Ukrajine!

Ove informacije koje su danas u medijima, međutim, negira Kijev, tvrdeći da ukrajinska vojska nije izgubila kontrolu nad gradom i da uspešno odolevaju napadima ruskih trupa, koje, kako navodi, trpe velike gubitke. I iz Kremlja kažu da "ne treba žuriti sa objavom pobede", ali da je "zabeležena pozitivna dinamika u napredovanju".

Dok se zvanične objave čekaju, sa fronta stiže svedočenje jednog neimenovanog ukrajinskog vojnika za CNN. On kaže da je situacija u Soledaru kritična, a da je broj poginulih toliko visok, da niko više i ne broji mrtve.

Da li su bitke za Soledar i Bahmut prelomne u ratu?

Šta donosi novo moćno naoružanje obe strane - "Leopard 2" i hipersonični projektil Cirkon? Da li bi zaoštravanje na frontu moglo da izrodi direktan sukob Zapda i Rusije, kao što prognoziraju pojedini vojni stratezi?

U emisiji "Usijanje" razvoj situacije na ukrajinskom frontu komentarisali su Luka Kastratović, general-major Vojske Srbije u penziji i Duško Lopandić, stručnjak za međunarodne odnose i profesor evropskog prava.

Kastratović je istakao značaj medijskog rata u kojem dobijamo oprečne informacije.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Treba naglasiti da se vodi medijski rat i da su informacije često suprotstavljene. Činjenica je da se vode žestoke borbe uprkos niskoj temperaturi i da se vode onako kako su planirale obe strane. Ukrajinska strana hrabri narod i obećavaju da će proterati "zločince". Rusija ima jasan cilj, a to je da oslobodi svoje teritorije - tvrdi Kastratović i dodaje da je područje oko Bahmuta veoma dobro utvrđeno:

- Činjenica je da je ovo područje dobro utvrđeno. Treba podsetiti da su na području Bahmuta kroz istoriju vođene prelomne borbe od ogromnog značaja, poput borbe Rusa i Nemaca ui drugom svetskom ratu. Kada je u pitanju ova savremena situacija, treba reći da je fortifikacija Bahmuta izgrađena za borbena dejstva u uslovima nuklearnog rata. Podzemni hodnici i galerije predviđene su za nuklearni rata. Verovatni da u tim podzemnim prostorijama ima još Ukrajinskih vojnika koji ne žele ili ne smeju da se predaju. Rusi dobro znaju kakvi su ti fortifikacijski objekti.

Lopandić je ocenio da u trenutnim kretanjima na frontu nema velikih promena od strateškog značaja.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Dosad je bilo nekoliko borbi po ovim manjim gradovima. Vidi se da je borba žestoka i povremeno se vodi od kuće do kuće. Tu nema neke velike strateške promene. Borbe oko Bahmuta traju već mesecima i ruska inicijativa sporo napreduje. Ukrajinci su uoči zime imali velike uspehe u Hersonu. Sada se najavljuje neka veća ruska kontraofanziva.

Istakao je da je pomalo neobično da se više govori o grupi Vagner nego o zvaničnoj ruskoj vojsci.

- Ono što je specifično jeste da se više govori o grupi Vagner, nego o ruskoj vojsci. To je neka nova vrsta ratovanja. Nije potupno objedinjena vojska nego imaju te elitne plaćeničke jedinice. Nivo gubitaka je izuzetno veliki, pominju se cifre da su Rusi izgubili 100.000 ljudi. Druga strana nešto slično. U poređenju sa drugim ratovima moglo bi se govoriti o veoma krvavim borbama - rekoa je Lopandić.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Kastratović je konstatovao da je Rusija krenula u sukob malim snagama što je nejasno, ali veruje da će se i to vremenom razjasniti:

- Nije za verovati da Ruska federacija nema vojnih potencijala za jedan dublji prodor. Rusi su krenuli sa malim snagama što je na određeni način neshvatljivo, a verovatno će se i to objasniti. Vagner je učestvovao i u Siriji zajedno sa ruskim snagama. Rusi nisu upotrebili novo oružje koje je i dalje nepoznato. Rusija može da ostvari ciljeve bez upotrebe nuklearnog oružja, a ako bi i upotrebili nuklearno oružje to će biti oružje manje snage koje množe da dejstvuje po jednoj maloj lokaciji, a da ne kontaminira šire područje.

Kastratović smatra da je sukob izazvan terorom nad ruskim stanoviništvom u predelu trenutne ratne zone od strane Ukrajine.

- Ukrajina i zapad tvrde da su dugo trpeli zločine i genocid od strane Rusa, a preskaču činjenicu da su Amerikanci dugo naoružavali Ukrajinu. Suština je da bi da nije bilo specijalne operacije, krenuo bi progon ruskog stanovništva iz sadašnje ratne zone u Ukrajini - tvrdi Kastratović

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Ako se vratimo 30 godina unazad. Sovjetski Savez se raspao na više država na manje više miran način. Ukrajina je priznata kao suverena država i ona se odrekla nuklearnog oružja. Ne mogu da podržim Rusiju koja je izvršila agresiju na Ukrajinu, pogotovo što su i Srbi bili na sličan način bombardovani 99. Ovo je jedan klasičan imperijalni rat Rusije. Na duži rok rat će odlučiti ekonomija kao i u prvom i u drugom svetskom ratu. Pitanje je kako ovaj rat može da se zaustavi - kaže Lopandić.

Kastratović je mišljenja da je sasvim jasno da je rat koji se trenutno vodi u Ukrajini zapravo rat između Amerike i Rusije.

- I nekome ko uopšte ne poznaje geopolitiku jasno je da je ovo rat između Rusije i Amerike. Tačno je da se Ukrajina odrekla nuklearnog naoružanja, ali to je učinila i Rusija, jer je Jeljcin demontirao maltene svo nuklearno oružje. Kad su ga Amerikanci pitali šta da radimo sa našim nuklearnim bombama, on je rekao radite šta hoćete. Amerikanci su veoma besni što mada su razbili Sovjetski savez nisu uspeli da bace Rusiju na noge - ocenio je Kastratović.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Izneo je podatak da deo oružja koji Amerika isporučuje Rusiji stiže u bazu Bonstil na Kosovu i Metohjiji.

- Na početku specijalne vojne operacije nije sve oružje išlo za Ukrajinu, nego je trećina završavala kod nas u bazi Bonstil - rekao je Kastratović i izneo dosta oštar sud da će Ukrajina nestati.

- Ukrajina će nestati kakav god bio ishod rata, a najviše teškoća će imati Evropa. Turska traži da izađe iz Natoa. Amerika je ujedinila samo članice Evropske Unije.

Voditeljka je intervenisala rekavši da je možda izjava da će Ukrajina nestati preoštra, ali Kastratović je čvrsto ostao pri svom stavu:

- Ona ja već nestala. Ukrajina je imala 45.000.000 stanovnika, a sada ih ima oko 20.000.000. Sve je to rastureno i pitanje je da li će Amerika ići dalje. Oni neće direktan sukob sa Natoom, nego da neko drugi ratuje za njih!

01:48

UKRAJINA ĆE NESTATI?! General u penziji: Rusi mogu da upotrebe nuklearno oružje manje snage, A LEOPARD JE NEMOĆAN PROTIV CIRKONA

Lopandić smatra da je Ukrajina pokazala zadivljujući otpor Ruskoj vojnoj sili.

- Ukrajina je pokazala jedan nivo otpora koji je zadivljujući. Pokazala je da je mnogo žilaviji protivnik nego što je Rusija mislila. Rusi i Ukrajinci dosada nisu nikad nili konfrontirani. Ovo je sada jedna prekretnica za ukrajinski narod. Putin je pretvorio Ukrajince u Poljake koji tradicionalno imaju averziju prema Rusima.

Kastratović je zaključio da oružje Leopard 2 ne može da parira ruskom cirkonu, kao i da Ukrajina ne može da se odbrani od Rusije ukoliko od Amerike ne dobije odgovarajuću podršku.

- Leopard ne mođe da paraira Cirkonu. Ako Amerikanci daju oružje većeg dometa Ukrajini kojim bi mogli da gađaju teritoriju Rusije, to je onda direktan sukob Amerike i Rusije što Amerika ne želi - smatra Kastratović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track