ZBOG OVOGA JE SOLEDAR ZNAČAJAN RUSIJI! Kovač: Ceo front je povezan na TIM LINIJAMA! Ulagaće SVE da ih ZADRŽE U NASTAVKU RATA
"Pad Soledara širi mogućnosti ruskoj vojci", Foto: Delil SOULEIMAN, Sergey BOBOK / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STRINGER, EPA Hannibal Hanschke, Kurir TV

gusto

ZBOG OVOGA JE SOLEDAR ZNAČAJAN RUSIJI! Kovač: Ceo front je povezan na TIM LINIJAMA! Ulagaće SVE da ih ZADRŽE U NASTAVKU RATA

Planeta -

Ukrajinska vojska je negirala da su ruske snage opkolile i osvojile istočni grad Soledar, nakon tvrdnji lidera Vagner grupe, Jevgenija Prigožina, da je "grad pao".

Zoronjić, Kovač
foto: Kurir tv

Sergij Čerevatij, portparol istočne grupe oružanih snaga Ukrajine, rekao je da "nije tačno da je grad pod ruskom kontrolom", prenosi Guardian. Dok je Lider Vagnera takođe istakao da su samo jedinice njegove paravojne grupe, među kojima ima puno osuđenika kojima je ponuđena sloboda ukoliko se bore za njega, učestvovali u borbi za grad.

Gosti jutarnjeg programa Redakcija profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije govorili su o značaju Soledara i daljem toku rusko-ukrajinskog sukoba.

Zoronjić, Kovač
foto: Kurir tv

Značaj Soledara

- Taj gradić nalazi se severnije od Bahmuta i zauzimanje ovog grada otvara taktičke operativne pravce ka napredovanju Rusije na zapadu - objasnio je Kovač i uperio na najavu Zelenskog da će morati napustiti grad.

Vagner grupa puna osuđenika

- To su mahom ljudi, plaćenici koji se bore na drugim krajevima sveta. Niko nije analizirao precizno koji je sastav te grupe - rekao je Kovač.

Pad Soledara

- Za sam front znači da se front pomera nekoliko kilometara iza. I dalje nisu taj grad predali. Što se tiče Bahmuta biće teže braniti ga. Najverovatnije da će morati još da ulažu da sačuvaju tačke gde se nalaze. Ceo front u tom delu je negde povezan. I Soledar i Bahmut - rekao je Zoronjić.

Zoronjić, Kovač
foto: Kurir tv

Rusi su napali Harkov samo nekoliko sati nakon iznenadne posete nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok tom gradu, rekao je regionalni guverner.

- Oni mogu da gađaju ciljeve, ali može biti neka politička poruka, mada, da je bila poruka gađali bi dok je ona bila tu - rekao je Zoronjić.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je, na dodeli Zlatnih globusa u Holivudu, u unapred snimljenoj video poruci, svima koji podržavaju Ukrajinu nakon što ga je predstavio glumac Šon Pen.

Zelenski je u poruci istakao da je sada 2023. i da rat u Ukrajini još nije završen, ali je naveo da i dalje veruje da će Ukrajina izaći kao pobednik. Ukrajinski predsednik je rekao da trećeg svetskog rata neće biti jer će Ukrajina zaustaviti rusku agresiju.

"Još su bitke i suze pred nama", rekao je Zelenski.

Zoronjić, Kovač
foto: Kurir tv

Evropska unija je spremna na dugotrajan rat u Ukrajini i podržaće Kijev protiv ruske agresije koliko god bude potrebno, izjavio je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom, čija država predsedava EU.

00:51

PAD SOLEDARA

- Cela evropska unija i evropska zajednica prati šta se dešava. Svaka pomoć koja je dolazila na kraju je jednoglasno izglasavana da ide tamo. Države su se tako pozicionirale i sad ne mogu da zauzmu stav da ne žele više da pomažu Ukrajini - rekao je Zoronjić.

Turska i Ukrajina

- Što se tiče Turske ona je negde između od početka. Oni su izašli sa nekim izjavama da žele prekid vatre. Turska pokušava da se nametne pod budnim okom Amerike, ali uvek pita za amin svog šefa- Ameriku - rekao je Zoronjić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja